TIMISOARA. Bani aruncati pe apa sambetei? Primaria Timisoara ar putea pierde banii de la Uniunea Europeana pentru realizarea incubatorului de afaceri de pe strada Circumvalatiunii.
Dupa 5 luni de la inaugurare, Incuboxxul de pe Circumvalatiunii e tot gol. Primaria Timisoara s-a angajat ca intr-un an de la inaugurare sa ocupe 50% din spatiile incubatorului de afaceri. Termenul expira in ianuarie, insa pana acum nici macar un birou nu e ocupat. Pana una alta, reprezentantii Primariei Timisoara au dorit alocarea a 200.000 de lei pentru ca specialistii municipalitatii sa administreze cladirea nou-nouta.
Totodata, au dorit si marirea salariilor pentru viitorul director al Incuboxx-ului, pentru administrator si pentru femeia de serviciu, de la 2.500 la 4.500 de lei pentru manager, de la 2.000 la 3.600 pentru administrator si de la 1.000 la 1.200 pentru femeia de serviciu. Vorbim despre salariul brut, nu banii pe care angajatii ii vor duce acasa. Personalul nu a fost selectat inca.
Spiritele s-au incins vineri dupa-amiaza in Consiliul Local Timisoara. Alesul PSD Dan Idolu a criticat majorarea salariilor, moment in care primarul Nicolae Robu a rabufnit.
„Sa ne dati justificari privind planul de afaceri. Se maresc salariile, inteleg ca n-a fost facuta pana la ora asta o selectie de personal. Atunci de ce marim salariul de la 2.500 la 4.500 pt director, de la 2.000 la 3.600 la administrator si la femeia de serviciu de la 1.000 la 1.223? Asta inainte sa facem selectia de personal”, a atras atentia Dan Idolu.
„Aceste sume inseamna cheltuieli de personal totale, cu toate darile catre bugetul de stat. Omul in mana va castiga putin. Este total neatractiv, nu putem face experimente de genul acesta, sa ne zgarcim la tarate si sa fiu ieftini la grau sau invers… cum e o vorba din popor? Pentru ca riscam sa nu indeplinim indicatorii pe care i-am angajat vizavi de finantator, de UE, si sa fim nevoiti sa dam banii inapoi pentru realizarea acestui obiectiv. Noi suntem sub monitorizare. E vorba de 5 posturi. Cu personal angajat atat de prost platit, nu ai cum sa faci treaba. Planul de afaceri a fost facut in urma cu 5-6 ani, de atunci pana cand s-a ajuns la implementare au trecut o gramada de ani. Probabil ca 1.000 de lei brut nu vine nimeni”, a incercat sa explice primarul Timisoarei.
Managerul de proiect pentru Incuboxx, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara, sustine ca municipalitatea ar putea pierde banii investiti in incubatorul de afaceri.
„Salariile noi propuse variaza si in minus, si in plus. La femeia de serviciu, de exemplu, salariul net era 741 de lei si acum il propunem de 700 de lei. Omul cand se angajeaza, nu se angajeaza pe cheltuiala salariala, ci pe salariul pe care il ia in mana. Problema este ca nu vom gasi pe nimeni sa administreze si sa indeplineasca indicatorii. Noi avem indicator de ocupare de pana la 50% in primul an. De cand noi am scris proiectul pe bani europeni, s-au realizat inca 3 centre de afaceri. Daca noi nu indeplinim indicatorii de ocupare, riscam sa pierdem banii. Pana in ianuarie. Nu putem sa riscam sa pierdem finantarea, trebuie sa facem in asa fel incat sa o castigam”, a explicat Aurelia Junie.
Primarul Nicolae Robu a rabufnit in cele din urma si a inceput pur si simplu sa urle la consilierul local Daniel Idolu.
„Domnule director (n.r. Idolu este si director al Aeroportului International Traian Vuia), nu ma pot abtine. Dumneavoastra ati venit aici sa boicotati proiectele Timisoarei? Noi putem sa pierdem banii. Stiti despre ce vorbiti macar, stiti unde e cladirea? Trebuie sa intelegeti ca un astfel de proiect nu poate fi administrat cu 1.000 de lei pe luna. Suntem in 2014, acum 6 ani s-a crezut ca e atractiv un astfel de salariu. Sigur ca PSD doreste sa reduca salariile, dar haideti sa lasam sa mearga treaba”, a strigat Robu.
Colegul de partid al primarului, Ciprian Jichici, om de IT, nu s-a putut abtine si a ridicat si el tonul, explicand ca salariile sunt oricum extrem de mici pentru piata de IT.
„Doamna Junie, dumneavoastra habar n-aveti ce inseamna piata IT. Domnul primar are un cartof fierbinte pe care l-a primit de la fosta administratie si trebuie sa gaseasca solutia sa se descurce cu el. Este exemplul tipic de idee foarte buna materializata intr-un mod catastrofal. Sa spunem lucrurilor pe nume, sa nu ne mai ascundem. Eu as sustine ca aceasta suma de salarii sa fie de 5 ori mai mare. Niciun specialist de valoare nu va veni la sumele astea sa administreze centrul. O spune un om care face de 20 de ani IT”, a spus Jichici.
Dupa jumatate de ora de discutii, pana la urma consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 200.000 de lei pentru ca municipalitatea sa administreze in urmatoarea perioada Incubatorul de afaceri de pe Circumvalatiunii si pentru a incerca sa ocupe spatiile.
Valoarea aprobata de UE pentru acest proiect a fost de 19,1 milioane de lei, insa licitatia a fost castigata si lucrarea a fost executata cu 17,7 milioane de lei. 7,2 milioane de lei au venit de la UE. Lucrarile au inceput in luna iulie a anului 2012 si s-au finalizat in aceasta primavara.