TIMISOARA. Discutii in contradictoriu marti la pranz in Timisoara. Primarul Nicolae Robu le-a facut o surpriza romilor care-si renoveaza un palat pe strada Romulus din cartierul Elisabetin si le-a dat cu aceasta ocazie si o lectie de arhitectura.
Cativa muncitori lucreaza de zor de cateva saptamani la palatul de pe strada Romulus 11. Au conturat deja cele doua turnulete, iar vorba a ajuns imediat la urechea primarului Nicolae Robu, care a primit un mesaj pe Facebook. Edilul-sef s-a mobilizat imediat si a trimis Politia Locala peste muncitori. Proprietarul palatului – Florin Radulescu – s-a ales cu o amenda de 5.000 de lei, pe care a si platit-o deja.
Marti la pranz, edilul s-a deplasat in fata palatului. A venit si proprietarul, care spune insa ca are autorizatie de constructie… din anii ’90 si ca nu mai avea nevoie de autorizatii pentru o simpla renovare.
Primarul sustine ca romii sfideaza autoritatile locale si ca va pune paza permanenta la palatul de pe Romulus.
„O sa punem paza permanenta aici, este nepermis ca cineva sa efectueze lucrari fara autorizatie. Acesti cetateni sfideaza pur si simplu legea. Istoria este urmatoarea: am primit o sesizare de la cineva ca a vazut pe o cladire schele si ca se profileaza sa se realizeze niste turnulete. Eu nu tolerez sa se mai construiasca turnulete sau case cu turnulete in Timisoara. Am comunicat imediat Politiei Locale, care a descins la fata locului si a constatat ca intr-adevar se efectueaza lucrari fara autorizatie. Exista doar un certificat de urbanism eliberat pentru punerea in siguranta a cladirii sau pentru aducerea ei la forma initiala, pentru ca au inceput cu multa vreme in urma lucrari. Ei, in loc sa se conformeze si dupa acel certificat de urbanism sa faca demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie, acesti cetateni s-au gandit sa continue lucrarea in sfidarea legii si a autoritatilor publice locale si sa faca o casa cu turnulete”, a spus Nicolae Robu, vizibil deranjat de lucrarile desfasurate de romi.
Proprietarul s-a ales cu o amenda de 5.000 de lei de la Politia Locala, pentru ca efectueaza lucrari fara autorizatii. A si platit deja amenda si, spune el, acum incearca sa obtina actele necesare pentru intrarea in legalitate.
Primarul s-a luat imediat de proprietari si le-a dat totodata si o lectia de arhitectura.
„In loc sa stopati lucrarile in urma amenzii pe care ati primit-o, dumneavoastra continuati. Ati auzit ca in Timisoara sunt niste reguli urbanistice? Nu va puteti bate joc de orasul acesta umplandu-l de turnulete! Ce faceti acum este fara autorizatie. (…) Trebuie sa vada o tara intreaga ca nu va lasam, cum v-au lasat altii, sa va bateti joc de acest oras! Dumneavoastra si altii v-ati batut joc, umplandu-l de kitsch, de turnulete si alte bazaconii”, a rabufnit edilul.
Barbatul nu s-a lasat si i-a explicat primarului ca turnuletele palatului au fost ridicate cu autorizatie in anii ’90, de catre socrul lui, Mihai Nicolae, zis Benga.
„In mod politicos va rog sa vorbim frumos. Ceea ce vedeti exista din anii ’90, cu autorizatie. Acum se face o renovare. Intr-adevar, imi asum toata responsabilitatea, daca s-a facut o greseala. Sunt in procedura de a regulariza problema. Am dreptul ca cetatean sa ma ascultati. Am fost in audiente peste tot, casa se pune acum in siguranta ca sa nu ploua in ea. Am primit un proces verbal, am platit amenda, am fost in audiente, toate actele sunt pe rol ca sa se regularizeze problema asta. Avand in vedere ca casa a fost descoperita, am avut aviz favorabil de la Monumente pentru lucrari. Iar cand am luat tigla jos totul a fost intr-o stare extrema de degradare. Eu sunt de etnie roma, sunt mandru de etnia mea. Sunt un om care am 10 ani de scoala aici in Romania. Acum, fie ca suntem romi, fie ca suntem unguri, nemti sau orice nationalitate, padure fara uscaturi nu exista. Sunt oameni romi care au gresit, nu sunt nici eu de acord. Dar nu trebuie sa puneti in aceeasi oala pe toti oamenii”, i-a raspuns Florin Radulescu.
„Chiar vreau sa va aduc la cunostinta, ca acel om Mihai Nicolae, zis Benga, care a fost socrul meu, este decedat. El a facut aceasta cladire, a fost un reprezentant al romilor, Primaria Timisoara apela de multe ori la el cand avea probleme cu romii. A fost un om care s-a zbatut pentru o civilizatie cu etnia roma, niciodata n-am avut probleme. Rugamintea mea catre dumneavoastra este, in mod foarte civilizat, daca cetateanul cutare a gresit, fiecare domne’ sa-si asume responsabilitatea. Da, s-a facut o greseala, nu este cu rea vointa, domnule primar. Actual nu este autorizatie, dar s-a inceput pentru renovare. Nu mi-a spus nimeni ca trebuie autorizatie pentru renovare. Eu imi asum ceea ce am gresit, am o buna credinta sa fiu in regula cu actele. Am luat contact cu un arhitect care lucreaza la actele mele. Acum n-am putut sa-mi las casa descoperita, trebuia s-o las deschisa ca sa ma ploua? Un balcon era intr-o stare foarte degradata, am probe prin poze. Daca cadea in cap unui trecator si murea la cine va adresati ca responsabilitate? Eu o sa vin in audienta la dumneavoastra, va dovedesc cu acte tot ceea ce am vorbit”, a completat proprietarul palatului.
Barbatul sustine ca a depus actele pentru a obtine autorizatia de constructie si ca va merge in audienta la edilul Timisoarei pentru a-i demonstra ca nu a gresit… cu mult.
„Noi tocmai ca vrem sa scoatem din arhitectura orasului aceste turnulete, e adevarat ca au intrat in arhitectura orasului, dar va rugam sa fiti intelegatori si, pentru binele dumneavoastra, sa scoateti turnuletele astea din arhitectura orasului. Daca vreti sa fiti priviti cu ochi mai buni de catre restul populatiei Timisoarei, indiferent de etnie, faceti si dumneavoastra niste gesturi, renuntati la aceste lucruri care sunt deranjante. In Timisoara nu merge…”, i-a raspuns Robu, care i-a promis „viteza maxima” pentru obtinerea actelor care sa permita demolarea turnuletelor. Asta daca isi doreste.
„Eu sunt cetatean roman, nu vreau sa zic ca sunt mai destept ca altii, dar vad ceea ce mi se cuvine ca drept al meu, ca cetatean. Daca nu voi obtine ceea ce mi se cuvinte – vorbesc in termeni legali, eu sunt si cetatean francez – atunci voi apela chiar la dumneavoastra ca cetatean francez, voi apela daca va fi nevoie la Ambasada Franceza”, a mai spus Radulescu.