CARAS-SEVERIN. Floarea de salcam din Zorlentu Mare e mai dulce ca mierea pentru apicultorii veniti din alte localitati, care au decis sa intre abuziv pe terenurile satenilor si sa-si aseze stupii cu tupeu fara nicio autorizatie.
Mai multi crescatori de albine din Caransebes, Paltinis si Boutari si-au instalat abuziv stupii in comuna caraseana Zorlentu Mare, fara sa tina cont de legile in vigoare, care indreptatesc primaria comunei sa ii amendeze. Totul a inceput acum cateva zile, la inceputul lunii mai. Potrivit primarului Viorel Istfan, exista trei legi care prevad reglementari pentru stuparitul pastoral. Apicultorii veniti cu albinele in Zorlentu Mare nu au prezentat autorizatia pentru stuparit pastoral la institutie, care se obtine de la Comisia judeteana de baza melifera si stuparit pastoral, pana in data de 15 martie, fara de care nu au voie sub nicio forma sa mearga cu albinele intr-o alta localitate decat cea de domiciliu. Conform legii, aceasta comisie face si repartitia. Acestia si-au pus stupurile chiar langa casele localnicilor, in comuna, ceea ce poate reprezenta si un pericol, atat pentru oameni, cat si pentru animale.
”Ce s-ar intampla daca ar trece cineva alergic la intepaturile de albine pe acolo? Niciun stupar venit nu are autorizatie pastorala. Daca albinele inteapa pe cineva si ajunge la spital sau inteapa animale si mor, atunci cine e de vina? Oamenii vin la primarie, nu se duc la stupari”, sustine primarul din Zorlentu Mare Viorel Istfan.
In plus, Zorlentu Mare nu are excedent de salcami, ceea ce inseamna ca stuparii intrati abuziv in comuna consuma salcamul atat de necesar albinelor zorlentene, care sunt stationare, nu pastorale, adica nu pot fi duse in alta parte pentru colectare.
Peste 4.600 de familii de albine in comuna
Apicultorii din Zorlentu Mare sunt revoltati. Au peste 4.600 de familii de albine care sunt afectate de aceasta problema. Oamenii au scris primariei si cer sa se faca dreptate.
”Noi, detinatorii de familii de albine, pana la data la care ne aflam nu am fost impotriva colegilor nostri din alte localitati de a veni pastoral pe teritoriul comunei noastre. Dar din acest moment nu mai suntem de acord. Drept motivatie este faptul ca in acest an, toate stupinele detinute de cei din localitatea Zorlentu Mare s-au infestat si chiar invadat cu <<paduchi>>, fapt ce a dus la disparitia unor familii de albine si la micsorarea populatiei in stupii ramasi. Numarul de familii de albine din comuna este mai mare ca in anii trecuti si floarea de salcam este insuficienta”, se arata intr-o adresa semnata de cei 70 de apicultori din comuna.
”S-au comasat vreo 10 crescatori din Caransebes, Paltinis si Boutari si au venit cu peste 500 de familii, dar am auzit ca vor sa aduca peste 1.000. Nici nu au autorizatie si nici nu avem salcam excedent. Au venit in noi cu albinele, care circula 3 kilometri in jurul stupilor. Conform legii, ei trebuie sa lase 5 metri intre fiecare familie, ei au lasat jumatate de metru. Oamenii vin si spun ca primarul i-a lasat, dar nu i-a lasat. Nu avem nici noi floare suficienta. Avem proiecte de subzistenta, primim bani de la stat si de la Uniunea Europeana si trebuie sa dam miere. Avem o cantitate de miere de predat, daca nu avem unde sa punem stupinele, nu facem miere”, se plange Alexandru Oprea, un pensionar din Zorlentu Mare care creste 100 de familii de albine.
Mai mult de 70 de localnici detin albine in Zorlentu Mare. 14 dintre ei au semnat proiecte cu statul roman si, in schimbul banilor, trebuie sa dea miere. Anul acesta se tem ca nu vor avea de unde.
Legea spune foarte clar: ”amplasarea stupinelor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 metri fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public. Daca distanta fata de aceste obiective este mai mica de 5 metri, stupii trebuie sa fie despartiti de acestea printr-un gard, zid plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 metri, masurata de la nivelul solului si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 metri dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei”.
Albine cu ”paduchi”
Zorlentenii se tem si de altceva. Unii dintre apicultorii veniti nu au autorizatie sanitar-veterinara, care se obtine dupa depunerea unui dosar la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Caras-Severin. Satenii spun ca unele albine aduse in comuna au facut paduchi si le-au imbolnavit insectele lor.
”Eu am stupi de cand am avut 9 ani. Atunci veneam de la Caransebes cu 500 de familii, aveam autorizatii si de la Primaria Zorlentu Mare, si de la Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, dar atunci nu erau asa multi zorlenteni cu albine”, ne-a spus Ioan Dimcea, un alt crescator de insecte din localitate.
Un alt pericol ii paste si pe stuparii intrati abuziv in comuna noastra. Pentru ca nu au documente si acte care sa le permita sa isi lase stupii in Zorlentu Mare, acestia se pot trezi ca insectele lor se imbolnavesc de la erbicid. Zorlentenii sunt agricultori buni si au grija de pamanturile lor, asa ca nu ar putea fi trasi la raspundere de cineva care a intrat abuziv peste ei.
Amenzi mult prea mici
Potrivit reprezentantilor primariei, amenzile sunt revoltator de mici in astfel de situatii, iar legea nu prevede alte sanctiuni. Stuparii isi platesc amenzile, isi fac treaba si apoi pot parasi comuna ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
”Cineva care erbicideaza terenurile le poate otravi fara sa vrea insectele. Albina nu e un cal sa-l iei de capastru si sa il duci. E abuziv ce fac ei si noi nici nu avem excedent de salcam. Politia nu poate face nimic, nu are in fisa postului. Doar primaria ii poate amenda si amenzile sunt o nimica toata pentru ei”, ne-a mai declarat Alexandru Oprea. Fiecare stupina trebuie sa aiba o placuta cu informatii despre proprietar. Cele mai multe nu o au.
Conform Legii 383 din 2013, publicata in Monitorul Oficial in acest an, apicultorii pot fi sanctionati ”cu avertisment sau amenda de la 50 de lei la 100 de lei, in cazul lipsei panoului de identificare la stupinele deplasate in pastoral; cu amenda de la 50 de lei la 100 de lei, in cazul neanuntarii de catre apicultor, in maximum 24 de ore de la instalarea stupinei pe vatra, a consiliului local si a administratorilor terenurilor agricole sau silvice pe raza caruia se deplaseaza cu stupii in pastoral; cu amenda de la 100 lei la 150 de lei, in cazul nerespectarii de catre apicultor a distantelor dintre stupine la culturile agricole”. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite de primar sau primarul localitatii.
Primaria pune piciorul in prag
In acest sens, conducerea primariei a pus bazele unei comisii care sa ii verifice pe stuparii intrati abuziv. Presedintele acesteia este chiar viceprimarul Nicolae Magheti, iar printre membri se numara si primarul. Acestia au mers pe teren si au atentionat fiecare localnic care i-a primit pe apicultori. Au constatat ca o singura stupina avea informatiile despre stupar. Niciunul nu are autorizatie pastorala, care se obtinea cel tarziu in luna martie.
”Nu avem excedent la floare de salcam, comuna noastra nici nu este data zona pastorala. Avem un numar mare de familii de albine, vreo 4.600 de stupi, suprafata melifera este foarte mica. Apicultorii nu au tinut cont de nicio lege, nu s-au prezentat la primarie, nu au adus nicio autorizatie, au ignorat total primaria. Pana sa ajunga la particular trebuiau sa treaca prin consiliul local”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Magheti.
”Eu nu le pot face nimic, amenzile nu conteaza pentru ei. Daca veneau cu autorizatie pastorala, chiar nu aveam ce sa le facem. Oamenii se revolta si dau vina pe primarie, dar noi facem tot posibilul sa ii multumim. Punem pe primul plan zorlentenii, care platesc si impozit, nu apicultorii din Caransebes sau Paltinis. Am propus si am adoptat in Consiliul Local o hotarare in acest sens, care a fost aprobata de toti consilierii”, ne-a spus primarul Viorel Istfan.
Conducerea primariei spera ca stuparii veniti abuziv se vor retrage. In caz contrar, consilierii locali au aprobat o hotarare care prevede sanctiuni intre 1.000 si 2.000 de lei atat pentru proprietarii stupilor, cat si pentru localnicii care si-au pus terenurile la dispozitie. Conform documentului, practicarea stuparitului pastoral in afara ariei protejate se poate face doar pe terenuri atribuite de catre primarie, pe baza autorizatiei pastorale.
Hotarararea a fost trimisa deja Prefectului judetului Caras-Severin si urmeaza sa fie comunicata primariei, abia dupa aceea putand fi pusa in aplicare.