Opinia Timisoarei

Schimbare de ultim moment pentru Multiplexity, centrul ce trebuie ridicat in Timisoara Capitala Culturala a Europei pana in 2021. S-a lansat prima licitatie

TIMISOARA. Cu un an si jumatate inainte ca Timisoara sa devina Capitala Culturala a Europei, primaria Timisoara face primii pasi pentru amenajarea centrului multifunctional, la care administratia s-a angajat ferm chiar prin dosarul de candidatura a orasului la mult ravnitul titlu.

CITESTE SI: Salcii pletoase din Italia si magnolii de 3 feluri din Ungaria, pe malurile canalului Bega, la Timisoara. E in toi operatiunea de plantare. Foto 

Dupa ce au fost avansate mai multe locatii in care s-ar putea ridica Centrul pentru Arta, Tehnologie si Experiment, MultipleXity, iar variantele au cazut rand pe rand, municipalitatea incearca o ultima solutie, in disperare de cauza.

Prima varianta a fost actuala Gradina de Vara a Salii Capitol, iar a doua in zona fostei popote de pe Oituz, ce apartine Universitatii de Vest.

Vineri, Primaria Timisoara a lansat o licitatie pentru „Servicii de consultanta in vederea organizarii unui concurs de solutii pentru amenajarea „Centrului pentru Arta, Tehnologie si Experiment, MultipleXity” in Timisoara„, pe b-dul Take Ionescu nr. 56-58, adica batranul sediu al Societatii de Transport, din care majoritatea angajatilor au fost mutati inca de anul trecut la noul sediu aflat la depoul din b-dul Dambovita.

Nicolae Robu a confirmat pentru opiniatimisoarei.ro ca fostul sediu RATT e ultima alegere pentru Multiplexity, centrul de industrii creative.

S-a scos la licitatie consultanta pe locatia RATT-ului. Nu s-a finalizat nici acum discutia cu Universitatea de Vest pentru locatia de pe strada Oituz. Inca mai astept un raspuns. Eu nu renunt, chiar daca noi, acum, ca sa ne achitam de obligatia asumata pe proiectul Capitala Culturala, il amenajam la RATT, pe Take Ionescu. Va fi in cladirea veche, care se va reconditiona. Proiectul va spune cum se face si ce se poate face„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Cat priveste timpul foarte scurt ramas pentru implementare si banii necesari, edilul precizeaza ca suma de 12 milioane de euro prevazuta in dosarul de candidatura era una maximala.

Anul acesta se cheltuiesc putini bani. Este un proiect asumat, trebuie sa il sustinem. Acum sunt sume aproximative, in etapa asta, pentru ca nu avem de unde sa stim. Abia dupa ce se fac studiile de rigoare, vom sti si pretul. 12 milioane de euro este un pret maximal. Eu cred ca in aceasta locatie reusim sa il facem la timp, intr-un an si jumatate. Sigur, nu avem specificatii de anvergura, noi trebuie sa realizam un astfel de centru si atunci vom merge incat sa fie un centru onorabil, cu suficiente functionalitati pentru a-si justifica titulatura, dar evident ca nu va fi asa cum ar fi fost unul pe care l-am fi construit de la zero„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Intrebat ce se intampla daca administratia nu amenajeaza Centrul Multiplexity, asa cum s-a angajat, si cum va fi privita Timisoara de la Bruxelles, edilul nu crede ca va fi un capat de lume.

Aici nu sunt angajamente cu penalitati foarte punctuale. Proiectele sunt urmarite in ansamblu, se fac rapoarte cu ce s-a facut, cu ce nu s-a facut, ce s-a facut in compensarea unor lucruri care nu au putut fi facute din diverse motive, deci este o apreciere generala, nu este ca la fondurile europene, sa ceara sa dai banii inapoi„, a precizat primarul Timisoarei.

Valoarea contractului de consultanta pentru organizarea concursului de solutii este de 107.340 lei, dupa cum este prevazut in anuntul de licitatie din Sistemul de Achizitii Publice, iar ofertele firmelor interesate sunt asteptate pana in 2 mai, la orele 15.00.

Va reamintim, „Multiplexity 2021, Centru Arta – Tehnologie – Experimentare” este proiectul principal din dosarul de candidatura Timisoara Capitala Culturala Europeana si se doreste a fi un spatiu de experimentare prin tehnologie si arta, pentru a carui constructie au fost previzionati 12 milioane de euro, bani din bugetul local si fonduri europene.

Presupunand ca primele etape, consultanta si concursul de solutii, nu vor dura foarte mult, avand in vedere felul in care se deruleaza lucrurile in Romania in materie, e aproape imposibil ca pana in 2021 sa fie dusa la bun sfarsit licitatia pentru proiectare si executie, daramite imobilul sa fie si construit si dotat.

 

Exit mobile version