TIMIS. Un loc de poveste, prin care se plimbau candva imparati si imparatese, la doi pasi de Timisoara, a renascut din propria cenusa. Schimbarea i-a redat stralucirea de odinioara si i-a conferit chiar mai mult decat atat.
CITESTE SI: Moment istoric pentru Timisoara! Se reia navigatia pe Bega! Ce s-a intamplat?
Lucrarile la faimoasa colonada de la Buzias sunt aproape gata, intrucat pana in toamna se mai fac doar ici colo niste mici finisaje, iar de Sfanta Marie Mica, in 8 septembrie, va fi pregatita de inaugurare.
O plimbare pe aleile strajuite de dantela in lemn este o adevarata bucurie atat ziua, cat si noaptea in aceasta vara calduroasa, dat fiind faptul ca splendida colonada are si iluminat nocturn. Au fost montate 75 de felinare.
Colonada din Buzias, construita in 1875, a fost facuta special la cererea imparatului Franz Joseph. Acesta si-a dorit sa ii ofere frumoasei sale imparatese un cadru de poveste. Si a reusit.
Imparateasa Sisi, indragostita de natura, vizita adesea Buziasul, tocmai pentru a se plimba in parc, prin colonada ornata cu dantela din lemn, alaturi de doamnele sale de companie.
Mostenitorii ansamblului au inteles, dupa ani de negocieri, importanta readucerii la viata a singurului monument din tara noastra care poate fi comparat cu obiective asemanatoare din Karlovy Vary, din Cehia, sau Baden-Baden, din Germania. Astfel, au lasat proprietatea in grija autoritatilor. Ani la randul nu s-au gasit bani pentru reabilitarea colonadei care, roasa de carii si de intemperii, s-a degradat, bucati din ea s-au prabusit si parea sa aiba soarta pecetluita.
Dupa indelungi incercari de a obtine fonduri de la Guvern, care n-au venit, Primaria a reusit sa aloce bani in buget, iar dupa doi ani de munca superba colonada a fost refacuta dupa planurile initiale si arata ca-n povesti, redevenind un loc minunat de promenada. Lucrarile au costat peste 1 milion de euro.
„S-a reabilitat structura din lemn a monumentului istoric, iar pe alocuri parti din aceasta au fost schimbate, s-a modificat pavimentul, aleea de sub colonada. De-a lungul celor 533 de metri au fost instalate 75 de felinare, iar in cele patru foisoare au fost instalate reflectoare astfel incat, pe timpul noptii sa i se pună în valoare arhitectura neobizantina in care a fost construita. Foisoarele au fost prevazute cu banci pentru odihna celor care vor sa se bucure de aerul curat al statiunii, fie ei turisti sau localnici”, a declarat Sorin Munteanu, primarul din Buzias.
Primarul Buziasului Sorin Muntean a depus si un proiect prin care sa obtina alte 5 milioane de euro bani europeni, cu care sa reabiliteze si parcul statiunii care e strabatut de faimoasa colonada, care ii va intregi frumusetea.