In 2017, strategia bancilor ar trebui sa mearga spre dezvoltarea unor noi platforme de credite imobiliare pentru a asigura un echilibru intre creditul imobiliar tradiíonal si cel acordat prin programul Prima Casa.
CITESTE SI: Bravo proprietarilor! Inca o cladire scoasa la lumina in centrul istoric din Timisoara!
In ciuda avalansei de cereri din cadrul programului Prima Casa, Legea darii in plata, care a produs turbulente chiar in perioada cea mai propice pentru achizitia de locuinte, primavara-vara, a facut ca volumul creditelor imobiliare noi vandute de banci in 2016 sa fie sub nivelul celor din 2015. Astfel, creditele noi imobiliare, excluzand efectul refinantarilor si a conversiilor creditelor din franci elvetieni in lei, chiar au scazut in 2016 cu 10-15%, spune pentru economica.net Dana Demetrian, vicepresedinte al unei banci comerciale.
Preturile la apartamentele noi vor creste in 2017 la Timisoara si in toate orasele mari
In 2016 am avut o crestere naturala a vanzarilor pe zona de imobiliare, dar nu una care sa duca spre ideea de boom. Exista si o vanzare de apartamente noi direct in zona dezvoltatorilor, iar aceasta crestere nu poate fi cuantificata de banci. Totusi, o dezvoltare alerta se observa intr-adevar in zona de office. In zona rezidentiala, doar in zona oraselor mari, cresterea vanzarilor de apartamente noi a fost usor mai ridicata decat in anii 2011-2012. Tocmai de aceea, in 2017, „vad o crestere de 5-6% a preturilor la apartamente si doar la apartamentele noi„, precizeaza Dana Demetrian.
CITESTE SI: Au venit primele minibuze Mercedes, la Timisoara! Cum arata si cand incep sa circule? FOTO!
La ora actuala, avansul minim solicitat la Prima Casa este de 5%, dar imprumuturile ca atare se dau cu avansuri de 10-15% deoarece plafonarea sumei impusa de lege nu permite clientilor sa cumpere locuinte mai scumpe. In plus, un avans de 20-25% cat este acum in medie in orasele mari, precum Timisoara, permite o rata mai mica si un imobil mai scump pentru imprumutat.
Mai multe AICI!