TIMISOARA. Dupa ce in repetate randuri cladirea Primariei a fost inconjurata cu banda de protectie pentru a evita o nenorocire, pentru ca ornamente si tencuiala s-au prabusit pe trotuar, imobilul ce adaposteste administratia orasului Timisoara ar putea sa isi schimbe infatisarea. Aceasta desi nu a incasat inca vreo amenda pentru asta, desi pe proprietarii de cladiri istorice nu-i slabeste cu sanctiunile pentru ca nu si-au reabilitat fatadele.
Inca din luna martie a acestui an, a fost initiat un proiect de hotarare care prevedea aprobarea documentatiei pentru reabilitarea fatadei si inlocuitrea tamplariei exterioare la intregul corp de cladire de pe C.D. Loga, fiind prevazuta „realizarea lucrarilor de reabilitare a tuturor fatadelor cladirii istorice si a elementelor invelitorii in conformitate cu principiile si normele de interventie asupra cladirilor cu valoare istorica. In acest sens , interventia propusa asupra fatadei urmareste sa asigure tratarea constructiei in acord cu specificul arhitectural propriu, respectiv al ansamblului si cu cerintele standardelor contemporane din domeniul restaurarii”.
Vineri dimineata, Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa repare fatada sediului municipalitatii.
Lucrarile sunt estimate la 6.736.792 lei cu TVA, adica aproape 1 milion si jumatate de euro.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 27 ianuarie 2020.
In cazul fatadelor, interventiile se vor limita strict la lucrari de reparatii de zidarie si de eliminare si protejare impotriva umiditatii. De asemenea, in zonele degradate va fi inlaturata si refacuta tencuiala. Vor fi inlocuite zonele degradate ale profilelor de streasina, a braurilor si a elementelor de volum si se vor face lucrari exterioare la nivelul soclului.
La golurile de la usi si ferestre, tamplaria va fi reconditionata pe alocuri si completata cu elemente noi, similare cu cele existente sau, acolo unde se impune, vor fi inlocuite complet cu tamplarii din lemn, pentru a pastra un aspect original. Si grilajele ornamentale vor fi reconditionate prin curatare si protejare impotriva ruginii, apoi vor fi revopsite.
„Invelitoarea, suportul de invelitoare si accesoriile,vor fi reparate prin inlocuirii de ornamente de tabla in limitele de functionare, cat mai discrete, care sa nu dauneze aspectului clasic al cladirilor istorice. La lucarne si lucrari de tinichigerie se vor pastra lucarnele istorice.
Realizarea lucarnelor/luminatoarelor si ornamentelor se vor realiza cu elemente locale noi, cu respectarea formelor, proportiilor, materialelor si a modelelor istorice. Pe toate fatadele se va monta grilajul de protectie la curgere zapada”, se arata in documentatia aprobata in martie.
Vor fi refacute scurgerile si colectarea apelor pluviale, conectarea la instalatiile de canalizare, dar si instalatiile de protectie, a paratrasnetului si a prizei de pamant, precum si iluminatul arhitectural al cladirii de pe Loga.