In fiecare an, in 6 august, crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata a Mantuitorului. Religia spune ca, pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii observa o priveliste nemaivazuta: chipul Lui s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Aceasta intamplare i-a facut pe apostoli sa inteleaga ca Iisus nu este doat un prooroc al lui Dumnezeu, ci fiul Lui.
Pe langa insemnatatea religioasa, ziua Schimbarii la Fata este una incarcata de traditii laice. Mai ales la sate, batranii spun ca, din aceasta zi si natura isi schimba vesmintele. De acum, ne despartim de vara: frunzele incep sa se ingalbeneasca, apele se racesc, iar pasarile migratoare isi pregatesc plecarea.
Ce nu ai voie sa faci de Schimbarea la Fata a Domnului?
In praznicul Schimbarii la Fata, oamenii nu au voie sa se certe. Iar daca nu respecta acest lucru, se spune ca tot intr-o cearta o vor tine pana la urmatoarea Schimbare la Fata. Si lucratul trebuie oprit in ziua de sarbatoare.
O veche superstiţie spune ca nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine sa nu se mai doarma afară.
Ce este bine sa faci de Schimbarea la Fata?
De Schimbarea la Fata, credinciosii trebuie sa manance peste, ca sa fie vrednici si sanatosi tot restul anului. De asemenea, oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari si sa faca pomana pentru cei morti.
Pana in 6 august, agricultorii trebuie sa fi terminat cositul ierbii si pregatitul fanului, pentru ca de acum, iarba imbatraneste. Iar una dintre traditii spune ca, daca vremea va fi insorita de Schimbarea la Fata, toamna va fi una lunga si imbelsugata.