TIMISOARA. Schimbari la Memorialul Revolutiei, dupa ce presedintele de trei decenii al asociatiei si-a anuntat retragerea din conducere.
Traian Orban este al doilea membru al Comitetului Director care se retrage, dupa ce Virgil Streianu a facut acelasi lucru inca de anul trecut. Presedintele spune ca au fost mai multe motive ce l-au facut sa ia aceasta hotarare. Starea de sanatate si o posibila mutare a Memorialului in cladirea Garnizoanei, dupa ce acolo va fi amenajat Muzeul Revolutiei.
„Omul vine sta si mai si pleaca. Din motive de sanatate m-am retras. Am probleme cu inima, cu sanatate si aceste haiducii imobiliare au franat dezvoltarea Memorialului Revolutiei. De-a lungul anilor mi-au creat un sentiment de neputinta si zadarnicire si voiam sa predau stafeta membrilor mai tineri pentru ca nimeni nu e batut in cuie. Eu in Piata Libertatii am fost impuscat. Cum credeti ca as putea conduce Memorialul in Garnizoana sau in alta parte unde s-a tras. Voi ramane alaturi de asociatie. Nu abandonez lupta. Voi lupta cat ma tin resursele. Legat de presedinte, e o chestiune interna pe care o vor decide cei din Comitetul Director. Sa ii lasam sa decida, nu sa-mi bag eu coada intr-o chestie care e statutara. Trebuie sa respectam statutul„, a declarat dupa retragerea din functie Traian Orban.
O alta nemultumire a fostului presedinte este legata de suma alocata initial de statul roman pentru memorial in acest an, 800.000 de lei, aceeasi ca si in 2019. Diferenta este ca in acest an, din aceasta suma a fost oprit la stat un procent de 10%, astfel ca suma ramasa este de 720.000 de lei.
Retragerea din functie a lui Traian Orban nu inseamna insa si retragerea din asociatie. El va ramane ca simplu membru alaturi de colegii sai, si a refuzat chiar si un post de presedinte onorific, dupa ce propunerea a fost facuta de vicepresedintele Ioan Baciu.
Odata cu retragerea presedintelei, membrii Memorialului Revolutiei au ales si doi noi membri ai Comitetului director. Unul dintre acestia este scriitorul Lucian Ionica, care a primit 27 de voturi.
„Asta insemana responsabilitati in plus, inseamna sa fiu mai aproape, mai bine documentat despre partea aceasta nevazuta a lucrurilor. Pentru ca dincolo de expozitii, de carti, exista si o activitate administrativa, organizatorica, care trebuie dusa mai departe in conditii cat mai bune. Am mai multe idei, dar vreau sa vad care sunt conditiile de realizare, sa discut cu colegii, intr-o buna colaborare cred ca vom putea face lucruri importante„, a declarat Lucian Ionica.
Al doilea este Lucian Vasile Szabo, profesor care a infiintat un curs dedicat Revolutiei Romane la Universitatea de Vest din Timisoara.
„Eu am o lunga experienta legata de activitatea in cadrul Memorialului Revolutiei. Rolul meu nu va fi de revolutionar, ci voi incerca sa sprijin liderii adevarati ai acestei asociatii, Traian Orban, Gino Rado, Ioan Banciu si toti ceilalti in aceasta activitate de a pastra memoria Revolutiei, a oamenilor care au luptat si la lucrurile acestea trebuie ridicat putin nivelul. Si ma refer aici la o cercetare mai aprofuindata, data importanta mai multa unor figuri marcante ale Revolutiei, si asta am sa si fac. Am facut-o si pana acum. O sa-mi asum si roluri manageriale daca e nevoie, dar cu foarte mare calm si detasare pentru lucrurile acestea au nevoie de timp, profunzime, de a fi intelese. Pentru ca Revolutia de la Timisoara este ceva extraordinar, este un miracol, noi inca nu realizam cat de importanta este si o realizam doar in momentele de criza„, a declarat Lucian Vasile Szabo.
Deocamdata nu s-a decis cine va fi presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei. Acesta va fi ales dintre membrii Comitetului Director la o intalnire viitoare.