Agricultorii din vestul tarii au fost invitati, la initiativa Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „regele Mihai I”, la Scoala de Soiuri – o vizita pe campul experimental al statiunii didactice unde au fost cultivate zeci de soiuri de grau, dar si alte cereale.
Scoala de Soiuri a aparut din dorinta de a avea raspunsuri adaptate realitatii, prin experiente in conditii de productie, initial cu soiuri de grau. In timp, tematica programului s-a diversificat si a cuprins soiuri de grau, tratamente fitosanitare, fertilizanti foliari, retete de fertilizare, preparate speciale, soiuri si hibrizi de rapita, hibrizi de porumb, hibrizi de floarea soarelui, densitati la grau. Campurile de experiente ale Scolii de Soiuri 2014 sunt amplasate in ferma Statiunii Didactice de pe langa USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Primele experiente au fost efectuate in anul 2002, iar durabilitatea ideii a asigurat experienta adunata in anii de culturi diversificate. Prin colaborarea cu fermierii si cu firmele de specialitate se asigura o mare diversitate de soiuri, astfel incat acestea sa poata fi studiate comparativ iar rezultatele sa fie puse la dispozitia tuturor celor interesati. Fiecare soi are performantele si punctele lui slabe iar cei care doresc sa-l cultive cu rezultate optime trebuie sa le cunoasca. Scoala de soiuri are tocmai acest rol, de a asigura cercetarea la o amploare la care un simplu fermier nu ar avea cum sa aiba acces. Baza de date intocmita de-a lungul timpului este extrem de vasta, conditiile din camp si soiurile folosite fiind variate.
La vizita organizata in acest an, fermierii au avut ocazia sa stea de vroba cu specialistii, sa schimbe impresii si sa studieze la fata locului diferitele soiuri de grau, cultivate in conditii similare, dar care prezinta diferente clare in dezvoltare, in functie de specificul fiecaruia in parte.