Opinia Timisoarei

Scoala de vara internationala intr-un domeniu de mare actualitate, la Facultatea de Constructii a Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Culegerea datelor geospațiale, scanarea cu laser terestru, drone, fotogrammetrie, modelare 3D prin cursuri și ateliere teoretice, dar mai ales aplicative, în teren, sunt ingredientele principale ale Școlii de vară internaționale cu tema „3D Modelling for Civil Engineering Work”, un program intensiv mixt organizat în premieră de Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, sub egida Erasmus, în perioada 19 – 31 iulie 2024.

Universitățile partenere în acest proiect sunt Obuda University din Szekesfehervar, Ungaria, de la care participă profesor Peter Udvardy împreună cu 5 studenți, Szechenyi Istvan University din Gyor, Ungaria, de la care participă 15 studenți de la toate ciclurile de studii (licență, masterat, doctorat), CESI Ecole d’Ingénieurs, Franța, de la care participă 4 studenți, UPT participând cu 4 studenți de la programul de studii Măsuratori Terestre și Cadastru, anul 3.

Coordonatorii programului sunt conf.dr.ing.ec. Clara-Beatrice Vîlceanu și prof.dr.ing. Sorin Herban. Alte cadre didactice implicate în activități sunt conf.dr.ing. Simon Pescari și ș.l.dr.ing. Crișan Andrei, din Facultatea de Construcții, precum și conf.dr. Adina Ramona Palea de la Facultatea de Științe ale Comunicării.

La activitățile practice de modelare 3D a obiectivelor care vor fi studiate, culegând datele geospațiale în teren cu tehnologii moderne din dotarea programului de studii Măsurători Terestre și Cadastru, precum scannerul laser terestru Z&F, drona DJI Phantom 4Pro, fotogrammetrie la scurtă distanță, vor participa doctoranzii ing. Zdrenghea Paul, ing. Alexandru Isaincu și masterand Gherasă Răzvan (program de studii Cadastru și Evaluarea Bunurilor Imobile).

La deschiderea Școlii de vară, prof.dr.ing. Sorin Herban, prodecan al Facultății de Construcții din cadrul UPT, a declarat: „Este prima ediție organizată de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu universitățile partenere, domeniul pe care îl abordăm fiind cel al modelării 3D pentru restaurare și turism virtual, pentru clădirile din patrimoniul cultural. Vom organiza campanii de măsurători, iar în acest sens avem un parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, obiectul pe care îl vom studia fiind biserica de lemn din incintă”.

Relevanța și originalitatea metodelor care vor fi utilizate în cadrul școlii de vară, în contextul stadiului actual al cercetării științifice în domeniul geodeziei și ingineriei civile, face parte din preocupările specialiștilor, atât la nivel internațional, cât și național, pentru modelarea 3D a diferitelor obiective de interes pentru patrimoniul cultural și nu numai. Acest vast domeniu al modelării 3D implică, pe de o parte, utilizarea tehnologiilor moderne de achiziție a datelor, cum ar fi Lidar, fie terestru, fie aerian, și, pe de altă parte, prelucrarea datelor geospațiale în vederea obținerii modelelor 3D dorite pentru lucrările de inginerie civilă.

Un avantaj major pe care școala de vară îl oferă studenților este deprinderea lucrului în echipă și în medii multiculturale. Cele 13 zile de activități față în față, care includ cursuri teoretice și practice, ateliere și vizite în laboratoare, reprezintă o experiență care îmbogățește experiența interculturală, prin combinarea tradițiilor din țara gazdă cu interacțiunea dintre studenți, profesori și reprezentanți ai sectorului întreprinderilor private”, a precizat conf.dr.ing.ec. Clara-Beatrice Vîlceanu, coordonator al programului.

Exit mobile version