TIMISOARA. De ce nu mai avem meseriasi? Cine ar mai vrea sa invete sa fie ospatar, frizer, mecanic, lacatus, electrician? Din cei aproape 500 de elevi asteptati sa se inscrie in cele 17 clase profesionale formate in Timis, doar jumatate si-au depus dosarele. De vina sunt slaba promovare la nivelul scolii si lipsa de interes a elevilor.
Sanse mai sunt. O noua etapa de inscrieri va avea loc in perioada 27-31 august. Cele 17 clase e regasesc la 11 unitati de invatamant din Timisoara si Lugoj. De departea ce-a mai cautata scoala este Liceul Auto, acolo unde au fost aprobate 3 clase, una de tinichigiu vopsitor auto si doua de mecanic auto. La prima specializare s-au inscris 20 de elevi pe cele 28 de locuri disponibile, iar la a doua specializare – 48 de elevi pe 56 de locuri. Daca Liceul Auto este o garantie ca numaul de clase profesionale va fi format, iar peste doi ani primii meseriasi vor iesi deja pe piata, cu posibilitatea de a se angaja, la alte scoli numarul elevilor inscrisi este foarte mic.
Una dintre acestea este Grupul Scolar Agricol „Iulian Dracea” din Tiisoara cu 0 singura clasa profesionala aprobata si doar 2 elevi din 28 inscrisi. Intr-o situatie asemanatoare se afla Colegiul „Dimitrie Leonida” – fostul CFR – care vrea sa formeze doua clase de meseriasi (agent comercial feroviar si electromecanic material rulant), dar la care s-au inscris cate 3 persoane la fiecare specializare.
In total, din cei aproape 500 de elevi necesari pentru formarea celor 17 clase profesionale, sub aproape jumatate s-au inscris, dar acolo unde sunt 2-3 elevi pe clasa, cu siguranta ca aceasta nu se va realiza. Inscrieri se mai pot face la finalul lunii august.
Doua sunt explicatiile pentru numarul mic de elevi inscrisi in clasele profesionale: interesul scazut al acestora cu privire la specializarea intr-o meserie coroborat cu o slaba promovare a invatamantului profesional la nivelul scolii, explica inspectorii scolari. Anul viitor scolar este primul an, dupa desfiintarea scolilor de arte si meserii (SAM), in care va functiona si invatamant profesional in Timis.
Invatamantul profesional in Timis
Inspectorii scolari din Timis vor sa introduca, la nivelul judetului, 17 clase, incepand cu anul scolar urmator – 2012/2013 – la mai multe colegii tehnice. Liceenii au sansa sa invete, din clasa a X-a, timp de doi ani, o meserie cautata pe piata muncii.
Avantajele sunt foarte mari pentru elevi. Ei vor invata o meserie si vor obtine o diploma cu nivel II de calificare, recunoscuta atat in tara, cat si in spatiul Uniunii Europene. Mecanici auto sau brutari, electricieni sau zidari, elevii isi pot alege o meserie cautata pe piata muncii, iar la finalizarea celor doi ani de invatamant profesional, se pot angaja. Cu atat mai mult cu cat scolile unde vor urma clasa profesionala au incheiat contracte cu diferite firme care ii vor angaja pe cei mai priceputi dintre liceeni. Peste 60 de companii din Timis au semnat contracte cu scolile si ii asteapta la practica pe elevi.
Absolventii de clasa a IX-a, indiferent de unitatea de invatamant (filiera teoretica, vocationala sau tehnologica), se pot inscrie pentru anul viitor scolar intr-o clasa profesionala. Tinerii din Timis pot alege sa se specializeze in 14 meserii, care au cautare pe piata muncii (Agent comercial feroviar, Electromecanic material rulant, Electronist aparate si echipamente, Confectioner produse electrotehnice, Bucatar, Electrician exploatare centrale, statii si retele electrice, Confectioner produse textile, Zidar-pietrar-tencuitor, Lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic, Masinist utilaje cale si terasamente, Mecanic agricol, Brutar-patiser-preparator produse fainoase, Mecanic auto si Tinichigiu vopsitor auto).
Se pot inscrie in aceste clase elevii care au absolvit clasa a IX-a, tinerii care au absolvit scolile de arte si meserii (SAM) si cei care, dintr-un motiv sau altul, au absolvit clasa a IX-a, dar n-au terminat studiile de liceu, potrivit metodologiei de admitere.
Cum sunt structurate clasele profesionale
Invatamantul profesional are o durata de doi ani. Odata admisi in clasele profesionale, elevii vor face stagii de practica la firmele cu care are contract unitatea de invatamant la care s-au inscris. Astfel, in primul an, 60% din numarul total de ore inseamna munca in atelier/pe santier/in brutarie etc. si 40% sunt cursuri teoretice, la scoala, iar in al doilea an, 75% practica si 25% ore de teorie.
Important este si faptul ca, dupa ce au terminat cu scoala profesionala, elevii se pot intoarce in clasa a XI-a si termina, apoi, liceul. Invatamantul profesional poate fi urmat atat in limba romana, cat si in limba materna.
La finalizarea celor doi ani de invatamant profesional, elevii vor primi un certificat de calificare nivel II, care le permite sa lucreze, ca specialisti, in meseria pe care au invatat-o. Mai mult decat atat, cele mai multe companii care au incheiat contracte cu unitatile de invatamant le ofera elevilor, prin contract, burse lunare pentru a-i motiva pe tineri sa invete cu cat mai multa sarguinta.
„Noi am vorbit cu agenti economici si asa am stabilit cate clase de profesionala sa cerem. Avem relatii foarte bune cu acestia. Liceenii se pot si angaja, dupa ce termina scoala profesionala. Fie lucreaza cu norma intreaga si termina cursurile la seral, fie lucreaza cu jumatate de norma“, spune Miriana Iancovici Wolf, directoarea Grupului scolar Transporturi Auto Timisoara.
„Elevii nostri de la invatamantul profesional vor urma doi ani de scolarizare in care vor face stagii de practica la companie, clasa a X-a si a XI-a, insotiti de un tutore, cadru didactic al nostru, precum si de un angajat al firmei“, ne spune Patricia Pisano, directorea Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I”.
Alte detalii despre aceasta forma de educatie, despre liceele din Timis care fac inscrieri pentru clasele profesionale pot fi obtinute de pe site-ul www.alegetidrumul.edu.ro, sectiunea Programul „Alege-ti drumul!” invatamantul profesional si tehnic/ Oferta de invatamant profesional 2012-2013.