Opinia Timisoarei

Scrisoare de la Timisoara catre premierul Dacian Ciolos. Ce ii cere Nicolae Robu?

TIMISOARA. Primarul Nicoale Robu i-a scris primului ministru Dacian Ciolos o scrisoare in care ii cere acestuia sa intervina pentru ca sportul romanesc sa fie finantat. Edilul ii aminteste premierului de rezultatele slabe obtinute de sportivii romani in ultimii ani, dar si de beneficiile pe care le are sportul pentru tineri.

Nicolae Robu aminteste in scrisoarea sa ca sportivii romani veneau cu rezultate notabile de la competitiile internationale la care participau, iar in acest moment acestea au disparut cu desavarsire. Edilul nu da nume de formatii sau sportivi, dar considera ca principala problema a sportului romanesc este lipsa finantarii. Robu ii propune lui Dacian Ciolos o modificare legislativa prin ordonanta de urgenta pentru ca sportul sa beneficieze de o finantare mai solida din partea autoritatilor locale. Iata mai jos textul integral al scrisorii.

Stimate domnule Prim Ministru,
Declinul continuu, deja de multi ani, al sportului romanesc este un lucru prea bine cunoscut. Daca altadata, marile competitii la nivel continental sau planetar erau, pentru noi, romanii, prilej de bucurie si mandrie, in ultimii ani, ele au ajuns sa fie noi motive de mahnire si, uneori, chiar de rusine. De emotia inegalabila a intonarii imnului nostru national si arborarii tricolorului la cele mai inalte cote, am ajuns sa mai avem parte doar cu totul si cu totul izolat.
Este ciudat cum putem noi, romanii, de la oficiali, la simpli cetateni, sa avem pretentia de a fi cei mai buni din lume sau printre cei mai buni, bazat doar pe gloria inaintasilor! Pentru ca altceva e clar ca nu putem invoca in sustinerea respectivei pretentii!
Ori, pentru ca un popor sa poata face performanta sportiva, el trebuie sa aiba o cultura a sportului, o infrastructura adecvata pentru sport si programe cadru in care sportul sa poata fi practicat cu succes, atat la nivel de performanta, cat si la nivel de masa, pe toata paleta de varste, incepand cu cele mai fragede!
Desigur, toata lumea asteapta, in toate, totul, de la Guvern, asa functionand mentalul nostru colectiv. Si asta, desi este prea bine cunoscut ca posibilitatile financiare ale Guvernului sunt mult sub ceea ce el are in sarcina, date fiind multiplele nevoi stringente ale tarii, multiplele asa-numite prioritati nationale.
Despre implicarea mediului privat, nu vorbim si, se pare -spun asta, cu amaraciune, dupa patru ani de insistenta pe aceasta directie-, degeaba am vorbi, cu exceptiile de rigoare. Pe de o parte, societatile comerciale se dovedesc prea putin interesate de fenomenul sportiv -din nou: cu exceptiile de rigoare -, ele avand ca ratiune esentiala de a fi producerea de profit, iar in sport, exceptand fotbalul de top -la care este imposibil de ajuns fara investitii uriase prealabile -, neputandu-se face profit.
Pe de alta parte, asociatiile si fundatiile de drept privat, ca organizatii non profit, nu au nici ele cum sa-si constitue venituri suficiente pentru a face fata cheltuielilor cerute de sportul de performanta, mai ales in sporturile costisitoare, cum sunt cele de echipa, de fapt cele mai agreate de public: fotbalul, rugby-ul, baschetul si handbalul.
In aceasta situatie, o singura speranta mai ramane: implicarea autoritatilor publice locale. Autoritatile publice locale -multe dintre ele, in orice caz- au resurse si au suport, ba chiar presiune, din partea cetatenilor creatori ai respectivelor resurse, sa sprijine sportul, dar, de neinteles, nu sunt lasate sa o faca, mai corect spus, nu sunt lasate sa o faca asa cum s-ar cuveni, cum o cer realitatile, cum cere performanta, cum presupune competitivitatea, de randuiala legislativa. Vorbim acum despre sport, dar la fel stau lucrurile si in privinta culturii si, de altfel, in orice privinta. Este inadmisibila si in flagranta contradictie cu Constitutia restrictionarea prin diverse legi izvorate evident din minti centraliste, total anacronice, a ceea ce pot face autoritatile publice locale, alese de cetateni, cu resursele proprii, adica, cu resursele celor ce le aleg !
Domnule Prim Ministru, sunt convins ca dv. vedeti lucrurile si le intelegeti altfel decat predecesorii dv. Schimbati, domnule Prim Ministru, prin ordonanta de urgenta -de la Parlamentul Romaniei nu putem avea nicio asteptare (nici) in acest sens!-, aceasta legislatie aberanta si veti descatusa Romania! Iar rezultatele -evident: pozitive!- se vor vedea imediat! Este simplu: nu trebuie decat sa inlocuiti principiul „este permis doar ceea ce se spune ca este permis (se spune prin legi, evident)”, cu principiul „este permis tot ce nu este interzis”, care si-a dovedit beneficitatea de atatea si atatea secole acolo unde a functionat. Este inadmisibil ca in Romania momentului 26 de ani de la Revolutia Anticomunista si implicit anticentralista, antietatista, forurile deliberative locale, alese de cetateni, sa nu aiba posibilitatea sa decida, in prezumptia de nevinovatie si de buna credinta, dar si in totala transparenta, evident, LIBER si nu doar in limitele a fel si fel de enumerari -implicit in limitele mintilor din care aceste enumerari au izvorat! -, ce este bine, ce este oportun, pentru comunitatile care le-au emanat.
Revenind la sport, domnule Prim Ministru, aveti in vedere ca, nesprijinirea sportului are, de fapt, consecinte mult mai grave decat lipsa de competitivitate a natiunii noastre in intrecerile sportive cu celelalte natiuni – desi si aceasta, evident, este foarte grava!-: tot mai multi copii ai Romaniei sunt obezi, tot mai multi tineri sufera de diverse boli straine altadata varstei lor, tot mai multi cetateni de diverse varste au o stare de sanatate precara! si asta ar trebuie sa ne alarmeze si mai mult si sa ne determine sa trecem urgent la masuri remediative!

Cu incredere si speranta ca veti fi sensibil la cele semnalate si veti interveni cu promptitudine, corectiv, asupra a ceea ce trebuie corectat, pentru binele sportului romanesc si mult mai mult decat atat,

Prof.univ. dhc Nicolae Robu
PRIMARUL TIMIȘOAREI

Exit mobile version