Scrisoare deschisa Excelentei Sale, domnul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Excelenta,

Recurg la acest mijloc de comunicare deoarece, din motive care imi scapa, ati fost informat intr-un mod eronat de catre Corpul dumneavoastra de control si, astfel, sustineti public stari de fapt care corespund unei realitati trunchiate, in ceea ce priveste numelemeu.

Nu neg dreptul dumneavoastra de a face publice neregulile din domeniul pe care ilconduceti, dar am pretentia onorabila ca, inainte de a face astfel de declaratii, sa solicitati si parerea „acuzatului”. Daca nu pentru altceva, macar pentru faptul ca opinia si mai ales pacientii sistemului sanitar românesc merita o informare corecta, pe de o parte, iarpe de alta parte, ,,acuzatul” are dreptul, in virtutea prezumtiei de nevinovatie, sa se apere aratând si punctul sau de vedere.  Va referiti constant, in declaratiile care ma vizeaza, la un raport al Corpului de control al ministrului si deja ma considerati demis, fara sa aveti curiozitatea de a vedea daca faptele sunt reale si daca, reale fiind, imi sunt imputabile ori sunt nelegale.

Ma voi referi numai la declaratiile dumneavoastra, deoarece nu mi s-a adus la cunostinta raportul Corpului de control. Acest Corp nu a considerat ca ar fi nevoie si de pozitia mea fata de constatarile sale, incalcându-mi orice drept la aparare la care un cetatean are dreptul intr-o tara europeana.

Reamintesc un fapt pe care il aratati in declaratiile preluate de Mediafax, in data de 18 iunie 2013, si apoi de alte medii de informare: am fost numit seful Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara in luna decembrie 2011. Eventuale incompatibilitati sau conflicte de interese se pot analiza doar incepând cu acea luna. Nu inteleg motivele pentru care va referiti la fapte anterioare care ar releva un conflict de interese in care m-as fi aflat, desi nu intram sub incidenta dispozitiilor legale privitoare la conflictele de interese.

Care este dispozitia legala care ma pune in vreun conflict de interese incepând cu decembrie 2011, când am fost numit in functie, si care este situatia vizata de acea dispozitie? Banuiesc ca trebuie sa fie alta decât ceea ce prevede art.180 din Legea nr.95 din 2006, atât de modificata.

In continuare, pentru o corecta informare a dvs. asupra faptelor pe care le-ati facut deja publice, având incredere deplina in Corpul dvs. de control :

SCM Neuromed nu este nici societate comerciala si nici organizatie nonguvernamentala, dupa cum nu este nici unitate spitaliceasca.SCM Neuromed este o forma de exercitare a profesiunii prevazuta de lege, „SCM” insemnând, atentie!,„societate civila medicala”,  fara personalitate juridica.

„Neuromed” nu este o clinica,  nu esteun spital, ci un centru de diagnostic imagistic si de ambulanta privata, singurul din zona cu activitate non-stop, 24 ore din 24, 7 zile din 7, care are intreaga logistica si competenta necesare sa primeasca pacienti in stare critica pentru a realiza diagnosticarea imagistica a acestora cu aparatura RMN (rezonanta magnetica nucleara) si CT (computer tomograf) pentru toate patologiile, nu numai pentru neurochirurgie.

„Neuromed” nu interneaza si nu trateaza pacientii, examinarile in vederea stabilirii diagnosticului imagistic fiind facute la solicitarea medicilor specialisti.

dr. Horia Ples - sef - Clinica de neurochirurgie - Spitalul Judetean

„Neuromed” a realizat diagnostic imagistic pentru pacienti la solicitarea Spitalului Clinic de Urgenta Judetean, in anul 2012, doar cu totul ocazional, mai exact 12 cazuri in intregul an, cu exceptia urmatoare: in luna martie 2012, aparatura de diagnosticare imagistica a Spitalului Judetean Timisoara a fost defecta, neputând fi utilizata, si, in aceste conditii, pentru a rezolva situatia de urgenta in care se afla Spitalul Judetean, SCM „Neuromed” a acceptat preluarea, chiar fara contract, a 200 pacienti trimisi pentru diagnosticare de medici angajati ai Spitalului Judetean Timisoara, in perioada 14 – 26 martie 2012.

Din cei 200 pacienti examinati,163 erau solicitari ale serviciului de urgenta pentru bolnavi in stare critica, care nu permitea o programare ulterioara.

Dintre cei 37 bolnavi, care nu erau adusi la urgenta, doar câtiva erau internati la Sectia de Neurochirurgie.

Considerati ca acesti bolnavi ar fi trebuit sa fie refuzati de SCM Neuromedsi sa fie lasati in plata Domnului?

Intre Spitalul Judetean si „Neuromed” s-a incheiat un singur contract de servicii imagistice, in luna aprilie 2012, cu durata de o luna, iar ulterior nu au fost incheiate alte contracte.

Acest contract nu se supune Legii achizitiilor publice (OUG nr.34/2006) pentru ca are o valoare si un obiect care sunt exceptate expres prin art.16 al ordonantei de urgenta.

Decontarea de catre Spital a serviciilor medicale prestate si a transporturilor efectuate s-a facut pe baza documentelor intocmite si confirmate in fiecare caz.

Fiecare factura emisa de SCM Neuromed are la baza un centralizator al serviciilor prestate, in care sunt identificate detaliat toate informatiile necesare – numele bolnavului, data si ora prestarii serviciului, serviciul prestat, medicul emitent al solicitarii etc. Fiecare examinare a fost recomandata de catre un medic, contrar afirmatiilor dumneavoastra.

Oricum, arhive exista atât la SCM Neuromed, cât si la Spitalul Judetean Timisoara. Ele ar fi trebuit sa stârneasca… curiozitatea inspectorilor, dar, se pare, interesul lor s-a limitat la a vedea o factura si o plata.

Achizitia serviciilor de transport pacienti s-a facut legal si sunt uimit de afirmatia ca tariful de transport nu ar fi fundamentat.Sau, poate, Corpul de control v-a informat ca transportul a fost facut cu masini de oras, nu cu ambulante?! SCM Neuromed a efectuat transporturi cu ambulante dotate cu toata aparatura necesara, cu asistenta medicala, la un pret de 1,8 lei/km, adica mult sub tariful de taximetrie. Pretul nu este fundamentat: da, este prea mic! Pe de alta parte, pe toata perioada 2008-2013, la care faceti referire, Spitalul Judetean Timisoara a avut, in paralel, contract pentru transport pacienti si cu Serviciul Judetean de Ambulanta Timis. Prin urmare, informatia ca nu au existat oferte de pret ale altor operatori de transport este falsa.

Domnule ministru Eugen Nicolaescu, eu imi respect profesia de medic neurochirurg pe care o practic de-o viata si nu admit sa-mi fie ,,amendata” si prejudiciata imaginea si intreaga activitate datorita unui ,,control” plin de erori, soldat cu concluzii nefondate pe adevar.

Nu voi renunta sa lupt pentru dreptatea pe care stiu ca o am si ma voi apara cu toate formele legale de care dispun, fiind cetatean al acestei tari care este inca, din fericire, democratica.

Cu stima,

Dr. Horia Ples – sef, inca, al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.