TIMISOARA. Prefectura Timis a sesizat instantele de judecata pentru anularea unei autorizatii de constructie data pentru un ansamblu de blocuri din Giroc.
Inspectoratul de Stat in constructii a facut un control, in ianuarie, in vecinatatea caii ferate unde sunt zece blocuri de locuinte in diferite faze de constructie ori chiar terminate.
Inspectorii au intocmit un raport, in care au fost trecute mai multe nereguli grave, una dintre ele fiind aceea ca s-ar fi ridicat chiar un etaj in plus fata de ceea ce era prevazut in autorizatie. Documentul a ajuns pe masa prefectului de Timis luna trecuta, care a luat decizia sa sesizeze instanta.
Din document reiese ca datele trecute in autorizatia de constructie sunt altele decat cele din certificatul de urbanism.
„Am constatat niste deficiente majore in ce inseamna derularea si implementarea sa. In certificatul de urbanism se aprobau lucrari de demisol plus parter, plus 4 etaje, iar in autorizatia de construire s-a dat demisol cu parter, cu 4 etaje si cu un etaj retras.
Procentul de ocupare a terenului trebuia sa fie de 35% si e de 37,1%, iar coeficientul de utilizare a terenului cu maximum admis de PUZ era 1,7 si in autorizatie de construire si implicit in proiect este de 2,1, adica o depasitre cu 23,5%. Noi cerem ca si Prefectura anularea autorizatiei de construire. Acolo proiectul e in desfasurare. Anumite blocuri au fost finalizate si vandute, iar altele sunt in curs de construire„, spune prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu recunoaste ca el nu a fost in teren sa vada, ca s-a bazat exclusiv pe raportul celor de la ISC, dar spune ca, in functie de hotararea judecatorilor, s-ar putea ajunge si la demolari.
„Am solicitat instantei, avand in vedere consecintele de ordin social, ca masurile, daca se aplica, sa aiba in vedere poate corectia acestor indicatori la constructiile nefinalizate, astfel incat sa nu ne trezim cu costuri sociale mai mari decat este cazul. Transmit dezvoltatorilor imobiliari sa fie foarte atenti in ceea ce fac pentru ca nu vom tolera depasiri si obtinerea de bani prin nerespectarea legii mai ales ca subiectul urbanismului e unul sensibil. Nu e nicio problema ca se dezvolta, ca se construieste, dar trebuie sa fie legal… Nu am fost sa constat, eu am un act de control. Ce pot sa va spun e ca suprafata construita este de 4.460 de metri patrati, un numar de 10 imobile, D+P+4E+ER, suprafata desfasurata 26.030 mp… Se poate sa asistam la demolari, sigur ca da. In prima etapa instanta decide anularea autorizatiei de construire„, spune Mihai Ritivoiu.