Opinia Timisoarei

Se decid finalistele lui Euro 2024. Trei dintre cele 4 semifinaliste au castigat trofeul. Foto

Campionatul European de fotbal din Germania se apropie de final, iar marti si miercuri se decid finalistele competitiei.

CITESTE SI: Ghiroda si-a stabilit programul pregatirii de vara. Noua meciuri de verificare pentru echipa ce a fost aproape de promovare in liga secunda 

Marti seara, de la ora 22, Spania lupta cu Franta pentru prezenta in a cincea sa finala, in timp ce pentru francezi ar fi a patra.

Spania a ajuns in aceasta faza dupa ce a castigat fara gol primit o grupa cu Italia, Croatia si Albania. Spania a invins in optimi Georgia, cu 4-1, si a avut nevoie de prelungiri sa treaca de tara gazda, pe care a depasit-o cu 2-1.

Franta a ajuns in semifinale dupa ce a terminat a doua in grupa, fara sa inscrie vreun gol din actiune, si fara sa impresioneze. In optimi, baietii lui Deschamps au trecut cu 1-0 de Belgia, tot fara sa inscrie. Reusita care i-a dus pe francezi in sferturi a fost de fapt un autogol al lui Vertonghen. In faza precedenta, Franta a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Portugalia, echipa care i-a luat titlul in 2016, la editia disputata pe teren propriu.

Pentru iberici, aceasta este a sasea semifinala la Campionatul European, iar pana in prezent are 4 victorii si un esec, acesta venin chiar la precedenta editie, in fata Italiei. De cealalta parte, Franta este la cincea semifinala din istorie, iar pana in prezent are un bilant de 3 victorii si o infrangere, aceasta din urma fiind inregistrata la editia inaugurala, in 1960, in fata Iugoslaviei.

Spania si Franta s-au mai intalnit de patru ori pana acum la Euro:
1980: Franta a invins Spania in finala competitiei
1996: s-au intalnit in grupa(in care era si Romania) si au incheiat la egalitate, 1-1. Didier Deschamps, antrenorul de acum al Frantei, era capitanul echipei de atunci
2000: Franta invingea Spania in sferturile de finala. Didier Deschamps era din nou capitan, si a primit un cartonas galben
2012: Spania invingea cu 2-0 Franta in sferturile de finala

Dintre jucatorii din nationala Spaniei, unul dingur evolueaza in Ligue 1, Fabrian Ruiz, in tricoul lui Paris Saint Germain.

Dintre fotbalistii din selectionata Frantei, 5 evolueaza in Primera: Ferland Mendy(Real Madrid), Aurelien Tchouameni(Real Madrid), Eduardo Camavinga(Real Madrid), Jules Kounde(FC Barcelona), Antoine Griezmann(Atletico Madrid).

Arbitrul semifinalei dintre Spania si Franta va fi slovacul Slavko Vincic.

Tarile de Jos si Anglia cauta o calificare in a doua finala din istorie

Selectionata Tarilor de Jos a ajuns in aceasta faza a competitiei dupa ce terminat pe locul 3 in Grupa D, cu doar 4 puncte. In optimile de finala, olandezii au invins cu 3-0 seletionata tarii noastre, iar in sferturi de finala au trecut cu 2-1 de Turcia. Nationala din tara lalelelor da si unul dintre golgeterii competitiei, Cody Gakpo, cu 3 reusite. Fotbalistul de la Liverpool este la egalitate cu Georges Mikautadze, Jamal Musiala si Ivan Schranz, fotbalisti care au parasit deja intrecerea din Germania.

Anglia a ajuns pana in semifinale, dupa ce a castigat grupa C, cu un golaveraj de 2-1, si un joc ce nu a impresionat deloc. Cu o evolutie la fel de neconvingatoare si pe alocuri norocoasa(gol egalizator al lui Kane minutul 90+1) si un gol superb inscris de Jude Bellingham in prelungiri, Anglia a trecut de Slovacia cu 2-1. Echipa pregatita de Gareth Southgate a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a invinge Elvetia in sferturi, si astfel a ajuns la a patra semifinala a sa din istorie. Pana prezent Anglia a trecut o singura data de aceasta faza, la editia din urma cu 3 ani.

Anglia si Tarile de Jos s-au mai intalnit de doua ori la Campionatul European, si si-au impartit victoriile:
1988: cele doua s-au intalnit in faza grupelor, cand nationala Tarilor de Jos s-a impus cu 3-1. Cele trei reusite de atunci au fost semnate pentru „portocala mecanica” de Marco Van Basten, in timp ce pentru englezi inscria Bryan Robson
1996: cele doua s-au intalnit tot in faza grupelor. De aceasta data Anglia invingea cu 4-1, cu duble inscrise de Shearer si Sherringham pentru britanici, si un gol al lui Patrick Kluivert pentru olandezi.

Niciun jucator din selectionata Angliei nu evolueaza in Ehredivisie.

Dintre fotbalistii olandezi, sapte joaca la echipe din Premier League:
Bart Verbruggen – Brighton&Hove Albion
Nathan Ake – Manchester City
Virgil Van Dijk – Liverpool
Cody Gakpo – Liverpool
Ryan Gravenberch – Liverpool
Micky van de Ven – Totenham Hotspur
Mark Flekken – Brentford

Duelul dintre Anglia si Tarile de Jos este programat miercuri, de la ora 22 si va fi condus de germanul Felix Zwayer.

Foto: verityblog.com, goal.com

Exit mobile version