Opinia Timisoarei

Se demonteaza mai repede schela cu plante din centrul Timisoarei

TIMISOARA. Controversata Pepiniera cu 1306 de plante care a strajuit Piata Victoriei din Timisoara in anul Capitalei Culturale Europene va fi demontata.

CITESTE SI: Gargara consilierului local USR Razvan Negrisanu. Cum i s-a dereglat ‘busola morala’ in doar 2 luni, dupa ce s-a trezit pus in situatia de a alege intre a salva Romania si a pleca acasa cu un milion si jumatate de euro 

Desi se anuntase ca va ramane in centrul orasului pana in decembrie, iata ca in 6 noiembrie incepe dezafectarea constructiei care a iscat vii reactii in spatiul public, dar care a atras, potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, peste 180.000 de vizitatori in aceste luni. Oamenii au urcat pe schela ca sa priveasca centrul orasului de la inaltime in lipsa altor puncte de belvedere.

Instalatia a fost gazda pentru mai multe evenimente culturale in aceasta perioada si a primit si un premiu la sectiunea Efemer al Bienalei de Arhitectura de la Targu Mures.

Schela cu plante a fost si scena unei intamplari neasteptate la inceputul lunii septembrie, cand un teribilist a facut tractiuni la 26 de metri inaltime fara niciun sistem de siguranta.

Va reamintim, Pepiniera a fost montata la inceputul anului in Piata Victoriei si era planuit sa stea acolo pana in decembrie. In instalatia de 5 nivele, parte din programul Timisoara Capitala Europeana a Culturii, au fost puse ghivece si jardiniere cu plante, pe care vizitatorii sa le poata vedea in diferite stadii de evolutie.

Constructia metalica are 26 de metri, iar pe cele 5 etaje sunt 1306 plante. Numarul lor nu avea vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.
Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu pot urca mai mult de 50 de oameni deodata.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a fost semnata de atelierul de arhitectura Maio din Barcelona, iar proiectul a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara.

 

Exit mobile version