Se demonteaza mai repede schela cu plante din centrul Timisoarei

TIMISOARA. Controversata Pepiniera cu 1306 de plante care a strajuit Piata Victoriei din Timisoara in anul Capitalei Culturale Europene va fi demontata.

CITESTE SI: Gargara consilierului local USR Razvan Negrisanu. Cum i s-a dereglat ‘busola morala’ in doar 2 luni, dupa ce s-a trezit pus in situatia de a alege intre a salva Romania si a pleca acasa cu un milion si jumatate de euro 

Desi se anuntase ca va ramane in centrul orasului pana in decembrie, iata ca in 6 noiembrie incepe dezafectarea constructiei care a iscat vii reactii in spatiul public, dar care a atras, potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, peste 180.000 de vizitatori in aceste luni. Oamenii au urcat pe schela ca sa priveasca centrul orasului de la inaltime in lipsa altor puncte de belvedere.

Instalatia a fost gazda pentru mai multe evenimente culturale in aceasta perioada si a primit si un premiu la sectiunea Efemer al Bienalei de Arhitectura de la Targu Mures.

Schela cu plante a fost si scena unei intamplari neasteptate la inceputul lunii septembrie, cand un teribilist a facut tractiuni la 26 de metri inaltime fara niciun sistem de siguranta.

Va reamintim, Pepiniera a fost montata la inceputul anului in Piata Victoriei si era planuit sa stea acolo pana in decembrie. In instalatia de 5 nivele, parte din programul Timisoara Capitala Europeana a Culturii, au fost puse ghivece si jardiniere cu plante, pe care vizitatorii sa le poata vedea in diferite stadii de evolutie.

Constructia metalica are 26 de metri, iar pe cele 5 etaje sunt 1306 plante. Numarul lor nu avea vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.
Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu pot urca mai mult de 50 de oameni deodata.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a fost semnata de atelierul de arhitectura Maio din Barcelona, iar proiectul a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doamne-ajuta ! Acolo au murit oameni pentru libertate.

  2. Duca-se! La fel ca aia care au pus-o acolo!

  3. Și pe scările sfinte fără să-i spun numele au murit oameni tineri pentru că cineva a închis porțile, bineînțeles nu se știe cine poate explici ce are una cu alta sau poate nici nu ai fost pe aici sau ai venit mai tîrziu cu bîtele.

  4. …a ridicat atâtea controverse…în mințile limitate ale celor care nu au înțeles subtilitatea mesajului ce se află în întregul concept.
    Da, un proiect relativ scump , dar conceptul face mai mult decât banii. Sunt convins ca mai devreme sau mai târziu cei care au umflat costurile vor da socoteală, dar conceptul ca și proiect este de apreciat.
    Pe vremuri oamenii aveau biblioteci și ghivece cu flori în casă, (pe balcon) de care se îngrijeau….acum frumosul si normalitatea însemnă cu totul și cu totul altceva.
    Respectând natura, te respecți pe tine și generațiile viitoare.

  5. @Cos_Tin auzi, oamenii cu mințile limitate nu înțeleg conceptul din spate. Acesti limitati vor taxa la viitoarele alegeri toate conceptele astea. Dacă vreau infrastructură, spitale și școli în schimbul la schele metalice sunt limitat?

  6. o mizerie a disparut..mai avem una in primarie

  7. Cit costa demontarea și debarasarea materialelor?

  8. @Cos_Tin, din curiozitate, cu mintea ta nelimitata, explica-ne care e semnificatia ascunsa noua a acestui concept? In modestia gandirii mele, eu vad cateva tone de fier, amplasate fara nici o nima, sau simetrie, sau aliniere, pe care s-au ingramadit fara simt estetic 1306 plante. Concept pentru care s-au cheltuit bani cat pentru o gradinita, sau bani cu care se putea amenaja un parc cu mai mult de 1306 plante. Dar sunt convins ca nu sunt eu capabil sa inteleg ‘conceptul’, te rog lumineaza-ma.

  9. Nu ma obosesc, deoarece ar fi inutil și sunt convins că nu te ajută la nimic. ce ai avut de dovedit ai relatat deja si se poate constata care iti este modul in care te raportezi la orice.. Îți doresc sănătate bună și cele bune.

  10. Foarte bin, dacă cu adevărat vor taxa prin vot aroganța și lipsa de responsabilitate a administrației, indiferent de culoarea politică.
    Ma repet, sunt convins ca nu foarte târziu cândva cineva va interoga intregul proiect și cei care au umflat costurile vor fi sancționați. Personal prețul mi se pare exagerat dar poate în același timp să mă înșel. Numai bine.vă doresc.

  11. NU e obligatoriu sa placa tuturor orice lucru se face !!! Sunt si multi care au apreciat si le-au placut,numarul vizitatorilor spune totusi ceva. Eu am fost de vreo 3x cu diferite persoane si a fost chiar fain. Si mai merg o data cu fetita pana se desfiinteaza,merita 🙂 Pt frustrarti si mereu nemultumiti,aveti occidentul… Despre Fritz vom discuta la anul la alegeri,nu despre el e vb cu schela asta. La inceput nici eu nu am vazut ceva fain la ea…. NEMULTUMITI SUNT UNII …

  12. Vrem plantele in Soarelui, alea faine, nu uscaciuni.

  13. Si iata cum toata Timisoara e multumita! Pana acum au fost multumiti cei care au apreciat lucrarea si/sau s-au urcat in ea, acuma ca se demonteaza sunt fericiti cei care o urasc. Pentru cei care au fost „pentru” vor ramane amintirile, pozele, si Marele Premiu la Bienala Nationala de Arhitectura. Pentru cei care au fost „impotriva” va ramane ura si dispretul, le doresc savurare placuta, pana vor gasi un alt motiv de ura.

  14. Dacă mai era nevoie pentru cineva să vadă mentalitatea userista, n-are decât să citească comentariile postacilor de mai sus. Cine nu aplaudă și nu pupă fundul găștii din primărie și al prietenilor lor, fie e limitat, fie e plin de ură, oricum… clar nu e om bun. Numai useristii sunt cei mai buni și mai deștepți oameni, singurii care ne pot salva de banii care ne chinuie prin buzunare, desigur.

  15. Băi prostul netului, când mizeria este concepută de catre ,,OAR” iar vicepreședinte al acestei cirezi este Negrișanu cu ce ai fi vrut să se sfârșească inafară de un premiu !
    Ca si concept nu este o ideie rea care oricum a fost furată din vest!
    Și nici măcar suma ieșită din comun care după cum vorbesc gurile rele a contribuit la achitarea unui apartament pe lângă Sinaia ( din Timișoara, să nu se înțeleagă greșit) nu a fost prea mare !!
    Cum arată este revoltator și o jignire la adresa originalului din Spania după care s-au inspirat, băi gunoiule !
    Dar ce pretenții aș putea avea la un gă0zar ca tine dacă pentru voi spațiul verde de pe bulevardul Gheorghe Lazăr este super !
    Imi dau seama cum a arătat curtea ta din Pârlipăț!!

  16. @Dan A, postac ingramadit si lingau, scuzatz da pleonazm, kktu asta de schela n-a luat niciun „marele premiu” al bienalei. Dar la voi la useristi, cand nu te pircepi, dai din gura, ca e singura voastra preocupare, la fel ca a idolilor vostrii, gargara garagara garagara. Si da, n-a placut tuturor si e si normal asa. Ca a costat mult prea mult, cu asta is de acord chiar si cei carora le-a placut. Dar arhitectii OAR, care au muncit din greu in campania USR trebuiau recompensati. Mai o schela, mai o organizare de concurs de solutii pe bani grei, mai o competitie, mai un atelier si alte abureli de pe centrul de proiecte care a fost mana cereasca pt toate obligatiile lui Fritz de dinainte de alegeri….

  17. Cine nu e cu USR e un tampit care nu intelege conceptul.

    Conceptul consta intr-un pretext prin care sa se delapideze banul public.

    #revolutiabuneiguvernari

  18. : cu un pic de piosenie_ aceasta structura _ invesmantata in _beton_caramizi de lut ars inflorat_otel si sticla _ cu o fundatie de tip zgarie – nori va deveni „MEMORIALUL revolutiei_ decembrie 1989 !*”______

  19. : alegeri locale basarabia_ 5 noiembrie 2023__introducers punctual de vot la tema ” primari de price etnie cu cetatenie romana___ 10. mihai grigore- poet.editor.scientist____ presedinte onorific romania liberal= nordul bucovinei+ basarabia+ latura liberal „!*:

  20. : sa me rugam impreuna cu corul copiilor trecuti la ceruri _ TIMISOARA !*___ ” we believe in freedom „!*____

  21. : „https://revistafloarealbastra-blue.rf.gd”____

  22. Pe cind dispar și hidosenile,Ou de om,sau Eva de pe străzile adiacente Pieței Unirii?

  23. Ne poate spune cineva unde vor junge plantele?

  24. Eu sunt curios unde vor ajunge banii proveniți din “vânzarea plantelor”. Oricum, pmt + usr = srl

  25. Sunt convins ca in toate localitatile unde nu se ridica astfel de „monumente controversate” sare camasa de pe politicienii locali, dar mai ales judeteni, construind si intretinand gradinite, parcuri, scoli si sali de sport. Nu mi-e clar pentru cine le construiesc, ca localnicii lor ori sunt batrani, ori se inghesuie in controversata Timisoara (unde e doar o problema de timp sa decida ciudatii ca trebuie sa fie toata lumea LGBT macar cateva zile pe luna).

  26. @NEW apreciez sarcasmul, dar sa nu uitam ca Timisoara e singurul oras mare din Romania care a inchis scoli si spitale pentru ca nu s-a gasit o solutie pentru termoficare. Mostenire, stiu, dar rusinea, pardon mandrea de banatean, ramane.