TIMISOARA. Ezitarile si balbaielile legate de numirea noii conduceri a Colterm, la care se adauga demisiile membrilor Consiliului de Administratie si negasirea in timp util a unei surse de finantare de catre administratia Fritz pentru a plati certificatele de poluare cerute de Uniunea Europeana, au dus la o situatie fara precedent. Colterm, societatea de termoficare a orasului, pe langa faptul ca va trebui sa faca rost de fonduri pentru a-si cumpara, totusi, integral certificatele verzi, va avea de platit si o amenda de nu mai putin de 21 de milioane de euro.
Totul, dupa ce compania nu a avut banii necesari pentru achizitionarea titlurilor care atesta producerea energiei din surse regenerabile pana la termenul impus de Comisia Europeana, 30 aprilie 2021.
„Colterm nu a putut sa plateasca aceasa suma, nici Primaria Timisoara. Suntem in discutii cu Guvernul Roman si asteptam o solutie cu care Primaria poate fi sustinuta financiar, pentru ca noi, la randul nostru, sa putem sa achitam o parte din datoriile istorice si Colterm, la randul lui, sa se achite de datorii.
Vechiul Consiliu de Administratie a considerat ca Primaria Timisoara trebuie sa dea o garantie pentru datoriile Colterm, ceea ce s-a facut in trecut si ceea ce, consider eu, la limita legalitatii. Noi acum platim un credit de 3,5 milioane de lei pe luna pentru certificatele din anul 2019 pe baza unei garantii. Acum, ne poate executa E.On pentru niste garantii in valoare de 50 de milioane de lei pentru facturi pentru care a garantat primaria in ultimii ani. In orice zi ne poate executa E.On. Asta este ceea ce vechiul Consiliu de Administratie a facut, deci nu iau lectii de la vechiul Consiliu de Administrație. Nu putem sa continuam acest lant al garantiilor si tocmai de aceea am semnalat aceasta problema inclusiv Guvernului Romaniei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Si noua conducere a Colterm spera ca va reusi sa scape fara sa plateasca amenda, si spune ca in aceeasi situatie sunt multe alte companii de termoficare din intreaga Uniune Europeana.
„Amenda este o alta discutie. In Romania s-a mai dat amenda, Oradea se judeca de 6 ani. Dar Grecia, de exemplu, nu a dat amenda. Eu cred ca este o decizie a Guvernului Romaniei aceasta amenda. In Europa sunt peste 100 de societati care nu s-au conformat. Era ceva previzibil, 2020 a fost cel mai greu an si ne asteptam”, spunea pentru opiniatimisoarei.ro recent Petru Nenu, directorul Colterm.
Pe de alta parte, nici concodatul preventiv, procedura in care administratia Fritz anunta ca isi pune sperantele ca ar salva compania de la faliment, pare tot mai nesigur. Dupa ce a fost lansata licitatia pentru adjudecarea contractului de consultanta pentru pregatirea strategiei pentru concordatul preventiv, procedura a fost contestata. Iar CNSC a admins contestatia. Iar din acel moment, nu a mai fost luata nicio masura pentru relansarea proiectului.
„Momentan a fost contestata cu succes aceata procedura pentru a gasi firma de consultanta pentru a incheia concordatul si Consiliul de Administratie este in analiza daca acesta sau alti pasi sunt necesari”, a adaugat Dominic Fritz.
Va reamintim, prin concordatul preventiv primaria anunta ca vrea sa faca o incercare de salvare a companiei de termoficare din Timisoara de la insolventa. Ajungand la datorii catre furnizori de aproximativ 310 de milioane de lei si avand de primit doar 160 de milioane de lei de la Primarie, a devenit deja o normalitate ca, in fiecare iarna, Colterm sa anunte abonatii ca risca sa ramana fara apa calda si caldura.
Pe de alta parte, pana in 30 aprilie 2021, Colterm trebuia sa cumpere 270.000 de certificate verzi, cu o valoare pe bursa de 44 de euro. Mai exact, in total, valoarea tichetelor ajunge la aproximativ 12 milioane de euro. In cazul in care certificatele nu ar fi achizitionate, pe langa valorea acestora, autoritatile ar fi fost obligate sa plateasca si o amenda de 100 de euro pe certificat, adica alte 27 de milioane de euro. Iar asta nu face decat sa sporeasca datoriile pe care Colterm le are deja.