TIMIȘOARA. A crescut cu 15% în mai puțîn de 3 luni. Noua descărcare de pe Autostrada Vestului către Timișoara, la Sanandrei, a intrat în noul an la 40% realizare, iar muncitorii s-au întors deja pe șantier.
Antreprenorul ARL Cluj (Strabag) a profitat de fiecare zi cu vreme bună de după începutul lunii octombrie când s-a încheiat evaluarea lucrărilor și s-a stabilit cu exactitate ce i-a rămas de făcut pe viitoarea conexiune.
„De săptămâna aceasta a reînceput activitatea propriu-zisă de construcție pe șantierul drumului de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1, după perioada liberă de sărbători. A început montarea de grinzi la pasajul din viitorul nod rutier, în apropiere de drumul național Timișoara – Arad, și la pasajul peste drumul comunal care face legătura cu localitatea Cerneteaz.
🏗️ La primul pasaj, se ridică în total, pe cele trei deschideri, 12 grinzi. Pe deschiderea principală, lungimea grinzilor este de 37 metri fiecare, iar pe celelalte deschideri, fiecare grindă are 28,6 metri. La al doilea pasaj, la nodul rutier cu DC 58 (Covaci – Cerneteaz), este proiectată o deschidere cu patru grinzi de 36 m fiecare.
👷 În paralel, se lucrează la podețe, la podul peste pârâul Niarad (Bega Veche), la pasajul peste un drum de exploatare de la km 9+670 și se amenajează platformele necesare procesului de montare a grinzilor la pasajul din zona viitorului nod rutier cu autostrada #A1„, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.
Șoseaua de 10 kilometri lungime va avea 2 poduri noi, 6 pasaje și 3 noduri rutiere.
***
Va reamintim, la momentul rezilierii vechiului contract cu italienii de la Todini pentru această șosea, stadiul lucrărilor era de aproximativ 25%.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara în vară, la semnarea contractului cu noul antreprenor desemnat prin licitație, că ARL Cluj (Strabag) e o companie serioasă și că nu are emoții că șantierul nu va fi încheiat la timp.
În septembrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rezilia contractul cu italienii de la Todini, după o serie de amenințări și pasuiri. Decizia a fost luată „din cauza incapacității financiare de gestionare a contractului de către antreprenorul Todini Costruzioni Generali S.p.A., lipsa utilajelor și dotărilor suficiente pentru asigurarea unui ritm de execuție corespunzător, lipsa personalului cheie și a personalului muncitor„.
A fost organizată o nouă licitație, iar ARL Cluj – Strabag a preluat noul contract în iulie 2024. A fost făcută expertiza lucrărilor, iar la începutul toamnei s-a apucat de treabă.
Traseul drumului de legătură începe cu 300 m înaintea intersecției existente, dintre drumurile DJ 692 și E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier și se dezvoltă pe direcția Nord-Est, spre Autostrada A1. Va avea o lungime de aproximativ 10 km.
Clasa tehnică a drumului de legătură este ÎI, iar viteză prevăzută în proiect pentru acest drum este de 100 km/h.
Drumul, cu câte 2 benzi pe sens, care va porni de la intersecția cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descărcare de pe autostrada către Timișoara, după Remetea și Giarmata. Vor tranzita noua legătură între 25.000 și 29.000 de mașini, conform estimărilor din proiect.