RESITA. O adevarata comoara, aflata la o aruncatura de bat de Timisoara, in inima Muntilor Banatului, e pe cale sa se piarda pentru totdeauna. Vorbim de Semeringul Banatean, cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania – linia Oravita-Anina. Un loc parca desprins din basme, care se impletesc cu glasul rotilor de tren.
Cale de 34 de kilometri, peisajul iti taie respiratia, iar viaductele te duc cu gandul la povestea lui Harry Potter, nascuta in misterioasa Scotie.
A fost ridicata cu multa truda, majoritatea muncitorilor fiind colonisti germani si mesteri pietrari italieni, mai intai pentru transportul carbunelui de la Anina, iar mai apoi pentru calatori si posta, din 1869. In 1918, prin Tratatul de la Trianon, calea ferata intra in proprietatea statului roman. Linia are nevoie urgenta de reparatii capitale pentru a fi mentinuta in functiune.
Dezbaterea despre importanta traseului este suspendata intre Compania Nationala de Cai Ferate si Ministerul Culturii, dar niciuna dintre institutii nu are bani de investitii. Dupa cum spun reprezentantii proprietarului Societatea Nationala CFR SA, scoasa la licitatie pe Bursa Romana de Marfuri, la sfarsitul lunii octombrie 2012, linia de cale ferata Oravita-Anina nu a avut niciun ofertant.
Astfel, linia, o mina de aur pentru turismul romanesc, e pe cale sa fie inchisa.
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a fost zilele trecute la Resita si a lasat sa se inteleaga ca investitiile in infrastructura feroviara mai au de asteptat si ca linia ferata Oravita-Anina ar putea pierde lupta cu economia de piata.
Sova a mentionat ca investitiile in infrastructura feroviara se realizeaza exclusiv in functie de performante economice. Potrivit acestuia, in politica celor de la CFR nu exista implicatii sentimentale sau istorice.
”Am auzit de aceasta cale ferata de la toata lumea, iar asta ma face sa ma uit cu mare atentie si sa ma duc la Bucuresti sa discut cu noul director de la CFR Infrastructura, dar nu pot sa nu va spun ca modul in care se discuta despre orice tronson de cale ferata este… adica la momentul in care discutam de el ne uitam cati calatori are pe zi si cate tone de marfa se transporta. Ideal ar fi cate zeci de tone de marfa se transporta pe zi, nu cate tone. Va promit ca ma uit si dau raportul in ce se poate face”, a spus ministrul Sova.
Linia ferata Oravita-Anina a fost inaugurata la 15 noiembrie 1863, fiind prima cale ferata montana si a patra construita de pe teritoriul actual al Romaniei. Pe cei 34 de kilometri, traseul montan are in componenta 14 tunele si 10 viaducte, iar diferenta de altitudine intre cele doua orase este de 340 de metri. Tunelele au fost strapunse cu dalta si cu tarnacopul, intrucat la acea vreme inca nu se inventase dinamita. Mai multe despre istoria acestei cai ferate aici!
O plimbare cu trenul intre Oravita – Anina si retur costa 10,4 lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reducere 50% din pretul biletului.
De la Timisoara pana Oravita sunt aproximativ 130 de km, ce pot fi parcursi cu masina.
In acest moment exista un interes declarat din partea unei societati comerciale multinationale pentru exploatarea superioara a masei lemnoase din zona si de construire a unei uzine electrice pe baza de biomasa. Dezvoltarea acestor investitii este conditionata de garantii privind mentinerea in functiune a liniei ferate Oravita-Anina, necesare pentru transportul materiei prime si a produselor finite rezultate din procesul de productie.
Pe langa transportul de marfuri aceasta linie ferata deserveste si componenta turistica a economiei, ea servind in acest fel si la promovarea potentialului turistic din zona, unul dintre cele mai importante din Romania.
SURSE FOTO: Facebook, Banatul Montan