Se instaleaza si semnalizarea costiera pe canalul navigabil Bega. Ramane o singura problema de rezolvat ca sa putem merge cu vaporul de la Timisoara pana in Serbia

TIMISOARA. La finele lunii aprilie a fost inaugurata ecluza de la Sanmihaiu Roman, iar acum se pune la punct semnalizarea costiera pe canalul Bega, astfel ca mai ramane o singura piedica in calea celor care vor sa ajunga cu o ambarcatiune de la Timisoara pana in Serbia. Este vorba de amenajarea punctului de trecere frontiera pe apa.

Dupa o licitatie ratata, iata ca Regia Autonoma ‘Administratia Canalului Navigabil Bega’ a reusit sa gaseasca firma care sa asigure sistemul de semnalizare pentru navigatia pe sectorul romanesc al Canalului Bega, in lungime de 42,444 km, pe tronsonul cuprins intre Timisoara (Uzina Hidroelectrica Timisoara) si frontiera de stat cu Republica Serbia.

Semnalizarea costiera necesara desfaşurarii navigatiei in conditii de siguranta va fi instalata in zona de siguranta a canalului navigabil Bega, incepand cu luna iunie.
Vor fi instalate marcaje kilometrice de la Uzina Hidroelectrica Timisoara pana la granita cu Republica Serbia, in vederea cresterii sigurantei navigatiei, in acest fel fiind foarte apropiata data reluarii navigatiei spre tara vecina, in scop comercial si de agrement. In perioada urmatoare, vor fi instalate 268 de semnale costiere, care vor semnaliza pozitia senalului navigabil in raport cu malurile Canalului Bega. Dupa instalare, indicatoarele vor servi drept puncte de reper pentru conducatorii ambarcatiunilor pe Bega, pentru ca traficul naval sa se desfasoare in siguranta.
Implementarea sistemului de semnalizare costiera va contribui la fluidizarea traficului naval si va conduce la siguranta navigatiei pe tronsonul navigabil al Canalului Bega„, transmit reprezentantii Regiei Autonomie Administratia Canalului Navigabil Bega.

Odata rezolvata si semnalizarea costiera, mai trebuie deschis punctul de trecere frontiera dintre cele doua tari, de amenajarea caruia trebuie sa se ocupe Consiliul Judetean Timis.

In bugetul pe acest an, CJT a prevazut suma de 1 milion de lei pentru ”Construire punct de trecere naval si pietonal de pe Canalul Bega, amplasat pe teritoriul UAT Uivar – lucrari de executie, servicii supervizare, taxe, etc”. Tot in primavara, consilierii judeteni au aprobat documentatia tehnico-economica, faza Studiu de Fezabilitate (SF) cu principalii indicatori tehnico-economici pentru aceasta investitie.

Sistemul constructiv va fi realizat din structura in cadre din beton armat (grinzi si stalpi) cu grinzi de fundare si piloti din beton armat, cu planseu din beton armat monolit . Inchiderile se vor realiza din zidarie de caramida cu goluri verticale si cu fatada ventilata. In axul D/2-3 (in zona scarii) se va realiza un perete cortina. Invelitoarea va fi de tip terasa necirculabila. Apele pluviale de pe acoperis se vor colecta prin coloane interioare. Fatadele vor fi imbracate cu termosistem din vata bazaltica plata cu placi din fibrociment, iar soclul retras va fi termoizolat cu polistiren extrudat de mare densitate pentru prevenirea deformatilor din lovituri accidentale. Tamplariile exterioare constau in: tamplarii din aluminiu si geam termopan finisate in culoarea gri. Compartimentarile interioare din gips carton – se vor realiza din structuri metalice realizate din otel zincat CW/UW 100 mm cu umplutura din vata bazaltica si dubla placare cu placi din gips carton rezistente la foc pe fiecare fata a peretelui. Sistemul folosit trebuie sa fie unul agrementat si sa contina toate componentele sistemului”, se arata in proiectul de hotarare aprobat de consilierii judeteni.

Compartimentarea pe nivele va fi astfel: la parter este prevazuta camera de control, biroul operativ, centrala termica, tabloul general, camera pentru servere, grupuri sanitare pentru vizitatori (barbati si femei), dar si pentru personal. La primul etaj vor fi: camera de audiere, o camera de arest cu grup sanitar, o camera azilanti pentru femei si copii, o camera de azilanti pentru barbati, dar si grupuri sanitare. La etajul al doilea vor fi: birou pentru dispecerat, birou pentru vama, birou pentru capitania de port, birou pentru seful punctului de trecere a frontierei, grup sanitar si oficiu. La etajul al treilea, cel retras, sunt prevazute: o camera tehnica pentru panourile fotovoltaice si o camera de control.

Pentru a urgenta lucrurile, Consiliul Judetean Timis a cerut containere modulare pentru ca deschiderea punctului de trecere a granitei sa nu astepte pana la momentul incheierii lucrarilor de la viitoarea cladire.

Consiliul Judetean Timis are alocata in prezent suma de 1 milion de lei si este in curs de demarare a demersurilor pentru extinderea retelei de energie electrica pana la parcela unde se va construi punctul de trecere de frontiera. In plus s a transmis catre MAI o solicitare de aprobare a deschiderii unui punct de frontiera in sistem modular de containere care sa asigure circulatia bicicliștilor si ambarcatiunilor pana la finalizarea constructiei punctului de fontiera„, transmit reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Acum ramane de vazut cat de repede se va misca Ministerul de Interne pentru a deschide acest nou punct de trecere frontiera catre vecinii sarbi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La cat de lent se misca proiectele astea nu ne ajung doua vieti pana sa ajungem cu vaporasul in Serbia

  2. Să vedem cît rezistă tablele pînă le fură sau vandalizează,pun pariu nu prea mult.

  3. Pai aveti facuta treaba pana la Sanmihaiu Roman. Hai dati drumu la vapoare pana acolo, sa poata sa faca oamenii naveta. Cu autobuzul e dezastru. Face omu cam o ora pana in centru.

    • Vaporasele fac cel putin 40 minute de la un capat la altul, pana la Sanmihaiu Roman vor face cel putin 1:30h…

  4. Se va deschide fix pix punct de trecere a frontierei ca si pe pista de biciclete care a ramas si neingrijita si nefinalizata. Minciunele minciunele