Opinia Timisoarei

Se intoarce la frumusetea de odinioara. Inca un palat din Timisoara, ce face parte din zestrea de bijuterii a orasului, intra in renovare

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu aproape doua luni, primarul anunta ca doua cladiri simbol ale Timisoarei, din centrul orasului, urmeaza sa intre in reabilitare, iata ca un nou palat ce margineste Piata Victoriei se pregateste sa isi recapete stralucirea.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Este vorba despre Palatul Weiss, ai carui proprietari au inteles importanta aducerii cladirii la frumusetea de odinioara.

„O parte din cladirile istorice care au obtinut autorizatie de constructie in ultimele luni, pentru reabilitarea fatadei. Reabilitarea si restaurarea fatadelor cladirilor istorice este unul dintre cele mai importante elemente in reconstructia identitara, dar si in cresterea atractivitatii Timisoarei. E important ca o parte dintre proprietarii privati au inteles cat de urgenta si vitala este aceasta interventie. Unii vor realiza lucrarile prin forte proprii, altii vor apela la programul de finantare al Primariei, dar ceea ce e important e ca incetul cu incetul lucrurile se misca, iar Timisoara poate valorifica aceasta sansa imensa, a patrimoniului istoric arhitectural urias. Poate una dintre bucuriile cele mai mari vine de la Palatul Weiss (Materna), cladire emblematica pentru Timisoara, construita in 1921”, a anuntat viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de socializare.

Palatul Weiss a fost construit in anul 1912 chiar la inceputul Bulevardului Republicii, pentru familia Weiss. A fost ridicat de firma Arnold Merbl in stil eclectic, iar frontonul a fost reproiectat de Laszlo Szekely, fost arhitect- sef al Timisoarei, cu vedere spre Piata Victoriei, Hotel Timisoara si teatru.

Palatul are 27 de apartamente, unele chiar si cu sase camere, in care locuiesc familii de timisoreni, iar la parter functioneaza magazine.

Va reamintim, si proprietarii altor doua palate din Piata Operei, Neuhausz si Hilt-Vogel, au demarat, inca de la inceputul verii, procedurile pentru reabilitarea fatadelor cladirilor.

CITESTE SI: Incepe reabilitarea cladirilor monument din Piata Victoriei din Timisoara. Primele palate care se intorc la frumusetea si stralucirea de odinioara 

Mai multe asociatii de proprietari si-au aratat interesul pentru programul de sprijin al municipalitatii care cofinanteaza lucrarile de reabilitare, urmand ca apoi sa recupereze o parte din bani pe parcursul a 10 ani.

„Singura solutie pentru reabilitarea cladirilor din Piata Victoriei este cea la care noi am recurs, am instituit un cadru de cofinantare de catre Consiliul Local. Se pun toti banii de la Primarie si 50% din ei se recupereaza pe parcursul a 10 ani, printr-un impozit crescut pe care il au de platit proprietarii. Este un mecanism ultraavantajos, dar din pacate, pana la ora actuala, nicio cladire nu a intrat efectiv in reabilitare. Suntem in faza avansata cu doua, dar niciuna nu este intrata efectiv in reabilitare pe acest cadru, pe care noi l-am instituit inca din 2013”, spune arecent pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Detalii despre programul de sprijin pentru renovarea imobilelor istorice gasiti AICI.

Asadar, una dintre cladirile care urmeaza sa intre in reabilitare, spune primarul Nicolae Robu, este Palatul Hilt-Vogel, ridicat intre 1912-1913, avandu-l ca arhitect pe László Székely. Imobilul a fost proiectat lipit de o alta cladire-monument: Palatul Széchenyi, planuita si realizata de acelasi arhitect. In prezent, palatul are 17 apartamente, care sunt fie ocupate de familii de timisoreni, fie inchiriate. In momentul actual, Palatul Hilt este evaluat la 3 milioane de euro.

Cea de-a doua cladire pentru care documentatia de reabilitare este in stadiu avansat, potrivit Primariei Timisoara, e Palatul Neuhausz, un imobil care combina mai multe stiluri arhitectonice.

Palatul Neuhausz este o cladire simetrica, ce a fost construita in perioada 1911-1912, intr-o combinatie de stiluri eclectic, seccesion si art nouveau maghiar. Astazi, la mai bine de 100 de ani de la construirea palatului, doar cativa batrani mai stau in cele 22 de apartamente. Restul celor care isi duc viata acolo sunt chiriasi ai unor proprietari plecati in strainatate in perioada comunista si care in ultimii ani si-au castigat in instanta dreptul de proprietate a cladirii ce s-ar vinde in prezent cu 2,5 milioane de euro.

***
Pana in prezent, in Timisoara au fost identificate 35 de cladiri pentru care s-a aplicat taxa pe paragina in 2017, iar in 2018, alte aproximativ 350 de cladiri au fost puse in atentia comisiei pentru a fi propuse la supraimpozitare.

CITESTE SI: Inapoi la stralucirea de odinioara. Inca o cladire isi dezvaluie frumusetea dupa renovare, la Timisoara. Povestea casei unei familii burgheze de acum un secol 

CITESTE SI: Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto 

 

Exit mobile version