TIMIS. Sorici, caltabosi, carnati, toba, sangerete si crocante jumeri se vor da in festival la doar o aruncatura de bat de Timisoara, in acest sfarsit de saptamana. Ca doar e Ignatul, momentul prepararii… porcariilor.
Asadar, unul din cele mai longevive festivaluri de Ignat va avea loc in acest weekend in Timis. Este vorba despre Festivalul de Ignat de la Jimbolia, ajuns in acest an la editia cu numarul 14.
Manifestarea aduce la concurs cativa dintre cei mai buni mesteri macelari din Ungaria, Serbia si Romania, specialisti in taierea porcului si prepararea celor mai gustoase bunatati din carne de purcel.
Ca de obicei, juriul va avea greaua misiune de a evalua preparatele, care mai de care mai savuroase: sorici, jumari sau lebar, toba ori sangerete, caltabosi si multe alte surprize.
Maestrii vor concura pe echipe aratand cum se fac deliciile culinare, dupa retete din mosi stramosi, din Ungaria, Serbia si Romania. Fiecare macelar are mirodenii secrete ce dau un gust aparte preparatelor.
Cele mai grozave „porcarii” vor fi premiate, dar toata lumea va primi diploma de participare. Momentul festiv al desemnarii castigatorilor va fi “stropit” din belsug cu bauturi traditionale din productia locala.
La final, toate bucatele de la pomana porcilor vor ajunge la oameni necajiti, la persoane cu dizabilitati, dar si la un azil de batrani.
Timisorenii care vor sa participe la festival trebuie sa stie ca acesta are loc la Expo Ripensis, o locatie aflata la intrarea in orasul Jimbolia, pe partea dreapta a drumului national.