TIMISOARA. Trec prin momente foarte grele oamenii de afaceri din industria ospitalitatii in aceasta perioada la Timisoara si in toata tara. De teama coronavirusului, romanii si-au limitat calatoriile si ocolesc restaurantele, barurile si terasele.
Asta inseamna ca activitatea comerciala a scazut brusc cu pana la 80-90% din cauza crizei coronavirusului spun proprietarii de hoteluri si localuri.
Organizatia patronala HORETIM, care reuneste firmele din domeniul ospitalitatii din Timis, a lansat un apel catre autoritati sa ia masuri rapide pentru a contracara efectele economice dezastruoase.
‘Toate companiile din aceasta industrie au fost afectate masiv de aceasta criza legata de Coronavirus (COVID-19). Activitatea comerciala a scazut brusc cu pana la 80-90% in decurs de cateva zile si estimam continuarea acestei crize pentru cateva luni. Criza nu este numai a noastra, este a mai multor altor verigi economice – furnizori de marfa, vanzatori cash and carry, producatori locali de alimente, vinuri, bauturi racoritoare, servicii, delivery. Pe langa aceasta implicare in lant, blocarea activitatii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor nationale, chiriilor si altor obligatii, va declansa un somaj masiv, intr-o situatie cu totul exceptionala’, transmit reprezentantii HORETIM.
Patronatele din industria ospitalitatii sustin ca pentru a putea rezista acestei situatii au nevoie de ajutorul autoritatilor.
HORETIM sustine solicitarile celorlalte organizatii patronale din tara:
– datoriile statului catre companii sa fie platite urgent
– platile companiilor catre autoritatile centrale si locale (aferente obligatiilor fiscale scadente la final de luna martie) sa fie cel putin amanate pentru mai multe luni
– credite guvernamentale garantate de stat si la conditii financiare preferentiale pana la limita corespunzatoare de doua ori suma platita de companie anul precedent pentru impozite locale si centrale
– masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/ sau societati de leasing fara consecinte pentru companii
– masuri care sa impiedice/ ingreuneze intrarea in insolventa in urmatoarele trei luni deoarece s-ar crea imediat blocaje si mai mari
– flexibilizarea Codului Muncii cu doua noi prevederi somaj tehnic cu plata indemnizatiei de catre statul roman si/sau reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de catre companie (intre 30% si 50%) in conditiile scutirii de contributii salariale si impozit pe venit a acestei parti.
Vezi mai jos harta in timp real a raspandirii coronavirusului in toata Romania! Da click si poti consulta numarul de infectati, de oameni aflati in izolare sau carantina din fiecare judet!