S-a facut una cu pamantul o parte importanta din acoperisul uneia dintre cele mai valoroase cladiri din statiunea Baile Herculane, candva mandria Banatului.
Dezastrul de la vechile bai imperiale a fost semnalat de tinerii arhitecti din echipa Herculane Project care incearca realizarea unor lucrari de conservare in zona.
Interventiile nu pot fi facute pentru ca proprietarii terenului de sub cladire nu isi dau acordul.
„E un adevarat soc. Din pacate este o veste extrem de proasta pentru noi. Zone prioritare pentru proiectul tehnic s-au prabusit. Este vorba despre structura sarpantei de la o intrare secundara si zidul structural de sprijin, din spate. sarpanta turnului este grav avariata. Acum pericolul public este iminent si as recomanda ca lumea sa evite zona, pâna la consolidare. De acum, ploaia si zapada vor produce daune si mai mari. Am semnalat aceasta situatie si administratiei locale si am incercat sa aflam raspunsuri in ceea ce priveste dreptul de superficie, dar si in ce faza se afla imprumutul pentru a pune in siguranta aceasta cladire. Am solicitat in scris sa primim raspunsuri, pentru ca suntem aici ca sa ajutam comunitatea. E foarte important sa gasim o solutie”, a declarat Oana Chirila, de la Herculane Project.
Primarul statiunii Baile Herculane spune ca demersul juridic in procesul cu proprietarii terenului, pentru obtinerea dreptului de a interveni la cladire, este blocat de un acord pe care ar trebui sa-l primeasca de la Ministerul Culturii si care nu mai vine.
Ansamblul Bailor Neptun se inscrie in contextul urbanistic al zonei Casinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localitatii, realizat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Ansamblul este format din trei constructii: cladirea propriu-zisa a Bailor si doua spatii tehnice.
Ansamblul urban, la definirea caruia contribuie Baia Neptun, cladire cu statut de monument istoric clasa A, este inclus in categoria monumentelor de importanta nationala.
Cladirea a ajuns in proprietatea primariei in urma unui schimb efectuat de catre fosta administratie si Valeriu Verbitchi, care are si 1/2 din terenul aferent Bailor. Situatia juridica a terenului este una incerta, CF-ul avand o serie de sarcini. Cei doi proprietari, Valeriu Verbitchi si Alexandru Gavrilescu se afla intr-o disputa juridica. Primul nu este de accord sa le permita celor de la Herculane Project sa intervina la cladire, cel de-al doilea spune ca isi va da acordul doar daca instanta va decide asta.
Mai multe pe adevarul.ro.