TIMISOARA. Imobilele aflate in paragina din Timisoara sunt in continuare o problema spinoasa pentru municipalitate. Dupa ce la finalul anului trecut 34 de cladiri au fost propuse pentru supraimpozitare, in 2018 lista s-a marit considerabil.
Politia Locala a verificat mai multe cladiri de la inceputul anului, imobile pe care proprietarii nu le-au ingrijit sau la care inca nu au inceput demersurile pentru reabilitare. Municipalitatea e decisa sa ii puna pe timisoreni la plata, mai ales ca probleme mari au aparut chiar in Piata Victoriei, unde nu mai departe de saptamana trecuta, un balcon s-a prabusit, situatie semnalata pe pagina de Facebook opiniatimisoarei.ro.
„E scandalos ce se intampla aici. Mergi in Piata Victoriei, zona zero a orasului, si vezi ca sunt puse panglici de interdictie in vecinatatea zidurilor pentru ca a cazut sau s-a constatat ca e iminent sa cada bucati de mortar. Noi nu putem sa facem altceva decat facem. Nu putem decat sa amendam, si am amendat, sa punem taxa pe paragina pe proprietarii care nu inteleg. Vreau sa va spun cate dosare avem deja propuse de politie pentru a se merge pe procedura pentru aplicarea taxei pe paragina. In 2018 numarul de dosare pentru care Politia Locala a facut sesizare este 353 pana la ora actuala. Numarul de cladiri analizate deja de comisie este de 150. Numarul de cladiri propuse pentru supraimpozitare la nivelul comisiei, 148„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul a recunoscut ca unii dintre proprietarii cladirilor aflate in paragina au inteles si isi vor renova imobilele, insa altii au ales o alta cale. Unii care nu vor sa plateasca se razboiesc in instanta cu Primaria.
„Unii s-au miscat. Au aparut schelele pe destul de multe cladiri, si unele arata superb din cele refacute. Sa ne imaginam cum ar arata Timisoara daca toate aceste cladiri ar fi reabilitate in zona de la Bastion pana la Catedrala…. Trei procese sunt in instanta pentru taxa de paragina, probabil ca vor mai fi si altele„, a spus Nicolae Robu.
Primarul a vorbit si despre cladirile primariei care sunt in paragina si a dat asigurari ca municipalitatea isi renova imobilele atata timp cat acestea ii apartin in totalitate.
„Toate cladirile noastre sunt in proiecte de reabilitare, absolut toate, in diverse stadii. Noi mai avem apartamente izolate in anumite cladiri si acolo nu putem face nimic singuri, ci doar impreuna cu ceilalti locatari. Absolut toate care sunt integral ale noastre. Nu va pot spune care este exact stadiul. La toate am cerut sa se demareze procedurile pentru a le reabilita. Unele le vom face pe fonduri europene, altele pe venituri proprii„, a afirmat Nicolae Robu.
Va reamintim, Timisoara este orasul din Romania cu cea mai mare zestre de cladiri istorice: 14.000. Dintre acestea, aproximativ 1000 sunt monumente istorice.