Opinia Timisoarei

Se scufunda planeta? Ghetarii din Arctica si Groenlanda au atins deja nivelurile de topire record ale verii

Calota glaciara din Groenlanda si banchiza arctica au atins nivelurile de topire record inregistrate in anii precedenti in perioada verii, insa cu aproximativ patru saptamani mai devreme.
Calota glaciara a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) inregistrat la sfarsitul verii anului 2010, potrivit unui articol publicat de Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de stiinte ale atmosferei si Pamantului la City College din New York.

„Impreuna cu topirile care se vor produce in viitorul apropiat (in saptamanile care urmeaza, n.r.), se va inregistra un nou record„, a spus cercetatorul.

Ghetarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternica aproape in toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire.

La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de satelitii NASA au aratat ca 97% din suprafata calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperita de un strat subtire de apa, un eveniment exceptional.

Rezultatele „indicelui de topire cumulata”, care evalueaza amploarea fenomenului de topire, provoaca neliniste in randul specialistilor, a spus Tedesco.

Fenomenul descris de NASA „a modificat proprietatile fizice ale stratului de zapada, insa cel mai probabil nu a contribuit la ridicarea nivelului oceanului”, asa cum se intampla de obicei cu masa de gheata topita.

Cu o luna inainte de sfarsitul sezonului estival, anul 2012 „se inscrie deja in randul celor mai mici patru minime ale verii inregistrate de la inceputurile observatiilor realizate de sateliti”, spun specialistii de la NSIDC.

Pe 13 august, banchiza arctica avea o intindere de 5,1 milioane de kilometri patrati, cu 2,7 milioane mai putin decat media observata intre 1979 si 2000 si cu 483.000 de kilometri patrati mai putin decat precedentul record, din 2007, conform unui studiu citat de Le Monde.

„Ritmul topirii, de la sfarsitul lunii iunie, a fost rapid, cu peste 100.000 de kilometri patrati zilnic”, spun specialistii.

 

Exit mobile version