TIMISOARA. Se raceste in apartamentele timisorenilor care sunt abonati la Colterm, dupa ce a fost coborata temperatura de plecare a apei calde din punctele termice de la 44 la 40 de grade. Totul pentru ca, din nou, banii pentru incalzire sunt pe terminate, aceasta desi Primaria Timisoara a primit o suma record drept ajutor de la Guvern pentru sprijinirea companiei de termoficare.
„S-a redus temperatura pe incalzire, din cauza asigurarii financiare a achizitiei gazului. Speram in cursul zilei de azi sa gasim o solutie impreuna cu Primaria. Subventiile promise nu au venit inca de la Guvern, pentru compensarea pretului la gaz. Acum cu 40 de grade plecam din punctele termice, fata de 44, cat ar fi normal„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Mitu, directorul Colterm.
In plus, pentru ca centralele de la Rovinari si Govora nu mai au carbune, Complexul Energetic Oltenia, cu care exista un contract, nu a mai furnizat carbune inca de la sfarsitul anului trecut. Astfel, la Timisoara ajunge acum carbune doar de la compania din Oradea.
Pentru a asigura o singura zi incalzirea in oras, Colterm are nevoie de aproximativ 1000 de tone de carbune.
In ultimele doua saptamani, s-au achitat 30 de milioane de lei pentru asigurarea caldurii si a apei calde la Timisoara, iar pana la sfarsitul lunii mai este nevoie de inca pe atat, pentru ca in continuare Colterm sa poata asigura agentul termic.
Va reamintim, in noiembrie, Guvernul a ajutat Primaria Timisoara cu o suma record, de 54 de milioane de lei, de la fondul de rezerva, pentru finantarea Colterm, pentru ca timisorenii abonati sa nu ramana fara caldura si apa calda. Alti 100.000 de lei i-a primit de la Consiliul Judetean Timis, bani la care se adauga 24 de milioane de lei incasati anticipat, inca din vara, de la abonatii societatii de termoficare.
Va reamintim, dupa ce la sfarsitul lunii octombrie 2021, la Timisoara s-au intrerupt apa calda si caldura, pentru ca utilitatile sa fie asigurate municipalitatea incheie contracte pe termen scurt cu o firma de furnizare a gazului, Tinmar Energy. Cu acest gaz se arde carbunele pentru care compania de termoficare a incheiat intelegeri cu mai multe firme.