Opinia Timisoarei

Se vede luminita de la capatul tunelului in Castelul Huniade din Timisoara. Ce primeste in acest an de la Institutul National de Patrimoniu

TIMISOARA. Castelul Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara, isi asteapta, rabdatoare, ca un batran intelept, zilele in care va reveni la viata, zilele in care isi va redeschide portile pentru a primi vizitatorii curiosi de istoria orasului, istoria Banatului si nu numai.

CITESTE SI: De rasul curcilor. Reabilitam Castelul Huniade din Timisoara de 13 ani si nu e gata. Lui Carol Robert de Anjou i-au trebuit doar 7 sa-l ridice. Consiliul Judetean are acum o noua strategie pentru renovare

Anii au trecut si Consiliul Judetean Timis, cel care are acest obiectiv sub ”aripa” sa, se tot chinuie sa gaseasca o sursa de finantare pentru a ‘reinvia’ acest castel din inima orasului. In acest mandat au fost, in sfarsit, identificati banii necesari, la Institutul National al Patrimoniului. Pana la accesarea lor, mai e de lucru la documente.

Proiectul este obligatia Institutului National de Patrimoniu. Ei au avansat licitatia pentru realizarea proiectului. Este in evaluare oferta depusa si speram cat mai repede sa avem proiectant pentru documentatie. Apoi Institutul National de Patrimoniu va inainta documentaria catre CJT. Am observat o posibilitate interesanta pe urmat, un ciclu de finantare. Ei ne-au dat posibilitatea sa obtinem fonduri europene ce depasesc 5 milionae de euro pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu, ceea ce ne da incerdere ca vom gasi finantare. Cand se va deschide axa de finantare pe patrimoniu cultural vom depune cererea de finantare pentru executia ramasa pentru restul de castel si pentru deschiderea lui spre public”, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis. in prima sa audienta online pe Facebook, sustinuta joi seara

Practic, anul acesta ar urma sa avem documentatia si conceptul restaurarii, respectiv al redarii in functiune a Castelului Huniade, pus la dispozitie de Institutul National de Patrimoniu.

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara, licitatie care inca nu s-a finalizat.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

Exit mobile version