TIMISOARA. Secretarul Ioan Cojocari nu se lasa si raspunde acuzelor viceprimarului Traian Stoia, care a dezvaluit, saptamana trecuta, ca Serviciul Juridic din cadrul primariei nu si-a facut treaba in anumite cazuri si municipalitatea a pierdut o sumedenie de bani din cauza asta.
Secretarul Cojocari s-a simtit direct vizat si a organizat prima conferinta de presa din viata lui!
Cojocari a condus vreme de ani buni Serviciul Juridic, pana acum cateva luni, cand primarul Nicolae Robu a schimbat organigrama. Ioan Cojocari este de 21 de ani secretar al Primariei Timisoara si spune ca „lucrurile s-au miscat cu viteza luminii” la serviciul pe care l-a condus.
Cojocari se declara fanul lui Robu
Daca despre Stoia a spus ca este prost informat, Cojocari a profitat de faptul ca a iesit public si l-a laudat pe primarul Nicolae Robu, despre care a spus ca „stilul sau de munca este unul foarte alert” si ca nu a avut nicio divergenta cu edilul sef al orasului intr-un an de cand se afla la primarie.
Va reamintim ca saptamana trecuta, viceprimarul Traian Stoia a acuzat Serviciul Juridic ca nu si-a facut treaba si ca municipalitatea a pierdut cladiri scumpe din zona centrala a Timisoarei, prin cateva procese in care angajatii primariei nu s-ar fi luptat cu toate armele.
Mai mult decat atat, social democratul a scos la iveala faptul ca lipsesc acte importante din arhiva primariei si ca va cere o ancheta. Secretarul Cojocari a iesit in fata presei si s-a aparat, pe principiul „cand taci te acuzi pe tine insuti”.
„Am venit in Primarie din 1 mai 1992, prin ordin al prefectului, dupa un concurs corect. Eram 40 de oameni cand am venit, acum sunt peste 1.000. Am lucrat cu 3 primari si m-am inteles bine cu totii. E un an de zile de cand lucrez cu domnul Robu si n-am avut nicio divergenta. Stilul de munca al dansului este unul foarte alert, nu ii ridic osanale. E o treaba cu talc mare, adevarul nu este inabusit numai de minciuna, ci si de tacere. Am tacat pana acum pentru ca nu sunt un tip conflictual, dar cand taci te acuzi pe tine insuti. De la inceput nu am avut nicun fel de conflict cu domnul Stoia si nu intentionez sa creez. Imi este simpatic in proportie de 80 la suta. Nu am nimic cu el, fiecare om are farmecul lui si pana la proba contrarie este bine intentionat, dar dansul a avut sfatuitori prosti”, a explicat Ioan Cojocari.
Cojocari: In cazul imobilului vandut Rodicai Vlad au fost si interese politice
Este vorba despre cazul terenului si cladirii de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 16, pe care primaria a vandut-o in urma cu multi ani femeii de afaceri Rodica Vlad. Secretarul a explicat si el toate procedura prin care cladirea si terenul au ajuns la firma Rodicai Vlad. Aceasta cumparase in 2006 de la primarie, iar in 2007 vanduse catre o firma cu capital italian.
„Ea 3 ani nu avea voie sa instraineze dupa ce a cumparat. S-a actionat cu viteza luminii sa-i dam in judecata pentru rezilierea contractului. Ne-am judecat, am epuizat toate caile de atac, am mers pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, am pierdut. Instanta a motivat ca regula de 3 ani se aplica numai la cladiri, nu si terenului, or noi am vandut terenul. In momentul de fata exista dosar penal ca doamna Vlad a demolat fara autorizatie anumite parti din cladire”, a explicat Cojocari.
Potrivit secretarului, ea a cumparat de la Primaria Timisoara terenul de 465 de metri patrati, dar si cladirea „partial demolata cu valoare de evaluare zero”, desi este considerata monument istoric. A dat pe tot cam 400.000 de lei, deci 100.000 de euro la acea vreme. Apoi a vandut-o cu 1 milion de euro. Secretarul nu a stiut sa spuna cat a investit femeia de afaceri in cladire, ea fiind obligata, printr-un act aditional atasat contractului de inchiriere, adica inainte sa o cumpere, sa investeasca 255.000 de euro. Daca este sa ne luam dupa spusele sefului Serviciului Juridic, Daniel Vacarescu, Rodica Vlad ar fi investit pe Eugeniu de Savoya nr. 16 suma de 247.500 de lei, pe care a vrut sa o deduca atunci cand a cumparat cladirea, insa nu a reusit, imobilul avand valoare zero in urma unei evaluari facuta la vanzare.
Intrebat daca au fost interese politice, Ioan Cojocari a raspuns ca „au fost si treburi politice, doamna Vlad a fost un membru al unui partid politic, dar noi ne-am facut datoria fata de lege”.
„Nu mai e nicio cale de atac, discutia are rost pentru ca a fost blamat Serviciul Juridic, intern am discutat, dar domnul Stoia a fost indus in eroare, eu trebuie sa apar un serviciu care la vremea respectiva depindea de mine”, a conchis Cojocari.
Gradinita de pe Mihai Viteazu, un caz pierdut?
Implicarea judecatorului Costiniu, condamnat pentru coruptie, in retrocedarea gradinitei de pe Mihai Viteazu 17 din Timisoara nu are nicio legatura cu cazul, considera Cojocari.
Cojocari s-a simtit atacat si la acest subiect si a precizat ca serviciul pe care l-a condus a facut tot ce se putea. Mai mult, dupa ce a explicat cum s-a procedat in instanta, a citat din Biblie: „crede si nu cerceta”.
„Problema e clara in problema gradinitei de pe Mihai Viteazu nr. 17. Eu nu vad aici ce puteam noi, Juridicul, sa facem in plus. Se invoca ca a fost presedintele Costiniu implicat, nu asta-i problema. Documentele sunt in arhiva, am facut investigatii. Ultimul corp s-a construit in 1926, comunistii au facut reparatii. Sigur ca sunt actele in arhiva, eu i-am spus domnului Stoia ca daca are cunostinta sa anunte organele abilitate. Se pare ca eu mai nou sunt arhivar sef, arhiva noastra este pe locul trei in Tara Romaneasca. Nu lipseste domne’ niciun act, n-are cum sa lipseasca, eu daca vreau sa scot ceva de acolo, imi da sub semnatura. La modul general si eu pot sa spun ce vreau”, a explicat Cojocari.
„Instanta a decis, mi se pare si mie nedrept ca am pierdut bunul asta. Eu merg pe principiul crede si nu cerceta. (…) Cand te grabesti te lovesti de toti prostii, dar daca nu te grabesti, ramai printre ei”, a conchis Stoia.
Traian Stoia catre Cojocari: Eu sunt simpatic atunci cand tac!
„Devine un tip care, incet incet, tinde sa piarda sprijinul personalului din primarie. Nimanui nu-i convine sa dea cu subsemnatul, ca si cu liftul, ca si cu toate cazurile. Toate lucrurile astea s-au intamplat in primarie, de toate lucrurile astea domnul secretar nu este strain. Sigur, nu intotdeauna dansul are cea mai mare responsabilitate. In primaria asta nu s-a miscat nimic fara secretar, nimic! In conditiile astea, el ar fi trebuit sa stie foarte mult. Eu raman acelasi, eu n-am nimic de pierdut in continuare, o sa fac publice toate lucrurile care mi se par aiurea, anormale”, a explicat Stoia.
Cat despre actele care lipsesc, edilul este convins ca acestea nu sunt in arhiva, pentru ca daca erau, juristii se foloseau de ele.
„Autorizatia de construire lipseste. Tot ce se ia din arhiva se da pe semnatura? Uite ca nu se da pe semnatura, pentru ca lipseste acest act. Pentru ca altfel, daca nu ar lipsi, dovedesti foarte clar. Lipsesc acte din dosar, eu am vorbit cu oameni care m-au intrebat una sau alta. De la oamenii aia stiu ca nu avem autorizatia de construire, daca o aveam, o prezentam in instanta si eram proprietari”, a mai spus viceprimarul.
In ceea ce-i priveste pe sfatuitorii lui Stoia, acesta a dezvaluit ca ai secretarului sunt de un alt nivel…
„Mai, eu nu pot sa am sfatuitori la nivelul sfatuitorilor dansului, nu sunt prieten nici cu seful DGIPI, sa zicem, sau cu Procurorul General. Dumnealui are relatii foarte sus-puse si uzeaza de ele, e dreptul dansului, eu n-am nicio problema. N-am de ce sa ma ascund si n-are de ce sa-mi fie teama sa spun lucrurilor pe nume, asta e clar. In momentul in care nu mai pot sa spun lucrurilor pe nume, fie ca mi se interzice printr-o sentinta sau nu, imi dau demisia si ma duc sa-mi vad de treburile mele. Eu n-am venit aici sa stau degeaba, am venit sa incerc sa fac ceva pentru oras, alaturi de colegii de aici. (…) Ii sunt simpatic 80%? Eu sunt simpatic atunci cand tac…”, a conchis viceprimarul Traian Stoia.