1. Ai rude in varsta?
Cel putin jumatate dintre cei care ajung la 100 de ani au un parinte, un frate sau un bunic care a trait destul de mult – peste 90 de ani, conform concluziilor unui grup de cercetatori din cadrul Boston University School of Medicine, care studiaza centenarii pentru a descoperi secretele unei vieti indelungate.
A avea rude apropiate cu varste in jurul a 100 de ani pare sa fie un indicator mai puternic decat a avea veri sau alte rude mai indepartate in etate.
2. Cat de repede mergi?
Persoanele care merg mai repede traiesc mai mult, conform unei analize realizate in cadrul Universitatii Pittsburgh, pe baza a noua studii diferite la care au luat parte circa 35.000 de subiecti cu varste de 65 de ani si peste.
Mai exact, pentru fiecare crestere a vitezei de mers cu 0,1 metri pe secunda s-a observat o scadere cu 12% a riscului de a muri. Viteza medie a fost de circa 0,9 metri pe secunda (aproximativ 3,2 kilometri pe ora).
Cei care au mers mai incet de 0,6 metri pe secunda au avut un risc crescut de deces. Persoanele care au mers insa mai repede de un metru pe secunda au trait mai mult decat s-a estimat in functie de diversi factori.
3. Exista multi oameni in viata ta?
Numeroase studii au aratat ca izolarea sociala nu este buna pentru sanatate, in timp ce a avea o viata sociala activa, a interactiona frecvent cu membri ai familiei, prieteni, colegi este un lucru bun.
Conform unei cercetari realizate pe parcursul a 80 de ani, cu ajutorul a 1.500 de subiecti, femeile religioase au trait mai mult, constatandu-se ca acest fapt s-a datorat in principal activitatilor numeroase legate de oameni pe care le-au avut, implicarii in comunitatea din care faceau parte.
4. Esti femeie?
Mai multe studii arata ca sansele de a trai pana la o suta de ani sunt mai mari la femei decat la barbati. In 2010, spre exemplu, in Statele Unite ale Americii erau 80.000 de centenari: 85% erau femei si doar 15% barbati.
Inca nu se stie de ce este o discrepanta atat de mare, dar specialistii cred ca poate fi vorba de rolul protector al hormonilor sexuali feminini, de rata mai scazuta a bolilor cardiovasculare la femei, de o rata mai mare a fumatorilor printre barbati.
Insa, barbatii care ajung sa implineasca o suta de ani sunt mai sanatosi, in medie, decat femeile care ating aceasta varsta.
5. Ai nascut dupa 35 de ani?
Conform unui studiu, o femeie care concepe in mod natural un copil si il naste dupa 40 de ani are o sansa de patru ori mai mare de a trai 100 de ani decat o femeie al carei organism nu este capabil de asta.
De asemenea, femeile care nasc natural la 35 de ani si peste au sanse mai multe de a trai 100 de ani decat mamele mai tinere (acest lucru nu inseamna insa ca este bine sa astepti pana atunci ca sa incerci sa faci un copil).
6. Iti faci griji, dar nu prea multe?
Cei care vad jumatatea goala a paharului si care sunt foarte autocritici tind sa moara mai devreme. Pe de alta parte, insa, un nivel moderat de anxietate si griji este asociat cu o descrestere de circa 50% a riscului de moarte.
Cei care isi fac griji moderat tind sa fie mai putin impulsivi, isi asuma mai putine riscuri, au mai putine hobby-uri riscante si analizeaza alternative, lucruri care pot proteja sanatatea.
7. Ai o greutate normala sau esti doar usor supraponderal?
Persoanele care se incadreaza in aceste categorii au sanse mai mari de a atinge 100 de ani decat cele care sunt obeze, conform multor cercetari. Un studiu realizat anul acesta a aratat ca barbatii de peste 75 de ani care aveau un IMC (indice de masa corporala) de peste 27,4 au trait cu patru ani mai putin decat cei cu un indice mai mic.
Pentru femeile care aveau 75 de ani, un IMC de peste 27,4 a dus la o viata mai scurta cu doi ani. Din fericire insa, in privinta greutatii poti lua masuri si nu este niciodata prea tarziu sa faci mai multa miscare si sa mananci moderat si mai sanatos.
8. Esti o persoana optimista?
Emotiile influenteaza sanatatea si imbatranirea, unele studii aratand ca o atitudine optimista vizavi de imbatranire te poate ajuta sa traiesti mai mult. Iar emotiile se pare ca sunt si mai importante decat atitudinea in ceea ce priveste speranta de viata.
Sa fii optimist inseamna ca te stresezi mai putin, iar sa te stresezi mai putin inseamna un nivel mai mic de cortizol (hormonul stresului), care afecteaza sanatatea. A avea mai multe emotii pozitive decat negative este un semn de viata mai lunga.