TIMISOARA. Sedinta festiva, vineri, la Consiliul Local, cu ocazia Zilei Timisoarei, cu invitati speciali, dar si cu mai putini consilieri locali decat de obicei. S-au tinut discursuri si s-a ciocnit sampanie in cinstea zilei de 3 august. Primarul Nicolae Robu nu s-a tinut insa de o promisiune facuta anul trecut, tot in aceeasi zi, tot in aceeasi sala.
Edilul promisese, in 3 august 2013, ca pana anul acesta, de Ziua Timisoarei, Sala de Consiliu va fi renovata.
„La anul, pe 3 august, de Ziua Timisoarei, va vom primi intr-o sala mult mai confortabila, cel putin din punct de vedere termic”, a anuntat Robu anul trecut, spunand ca va renova Sala de Consiliu in care se tin toate momentele importante din cadrul Primariei Timisoara. Nu s-a tinut de cuvant insa! Poate anul viitor…
„Vom schimba, la anul, va garantez eu, ca vom sarbatori Zilele Timisoarei intr-o sala care va arata cu totul si cu totul altfel, din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al dotarii tehnice. Dotarea tehnica va veni chiar mai repede. Nu aveam anul trecut cunostinta ca nu poate fi achizitionat sistem de climatizare, la asta ma refeream. Este interzis sa se achizitioneze aparatura de climatizare. Pana la anul, daca va ramane interzis, voi gasi alta solutie, din sponsorizare. Nu poate functiona aceasta instalatie, oricat ar fi carpacita, pentru ca din start ea nu a fost corect dimensionata. Este un proiect esuat din start si se impune o investitie serioasa, altfel in Primaria Timisoara se lucreaza in conditii inumane„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Gheorghe Ciuhandu, sarit din nou de pe lista de invitati?
Ca si anul trecut, reprezentantii Primariei Timisoara au ‘uitat’ pare-se sa-l invite la sedinta festiva pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu, cel care a condus Timisoara vreme de 16 ani.
„Domnul Ciuhandu a primit invitatie si anul trecut si a primit invitatie si anul acesta. Ma indoiesc ca au facut asta, daca au uitat sa-l invite, o sa dea socoteala, nu cred ca au uitat…„, a spus Nicolae Robu.
Adevarul este ca Gheorghe Ciuhandu n-a fost invitat in urma cu un an la Ziua Timisoarei, dupa cum se vede mai jos!
Anul acesta, scriitorul Cornel Ungureanu a fost celebrat cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, iar Wilhelm Muhle a fost numit cetatean de onoare al Timisoarei, post-mortem, in sedinta de vineri. Nepoata sa, Clara Muhle, a fost prezenta pentru a ridica distinctia. Reprezentantii Primariei Timisoara au mai inmanat si alte diplome si plachete omagiale.
In plus, anul viitor, de Ziua Timisoarei, Primaria ar putea organiza si o expozitie de flori, in cinstea lui Wilhelm Muhle. Propunerea a venit de la consilierul local PDL, Adelina Tirziu.
Primarul Nicolae Robu a profitat de ocazie si a amintit de candidatura Timisoarei la titlul de Capitala culturala europeana pentru anul 2021. Mai mult, s-a laudat din nou cu gratuitatile pe care le-a acordat scriitorilor si artistilor timisoreni si cu ajutorul pe care l-a dat acestora, printre care si finantarea revistei Orizont. Nu a uitat insa sa mentioneze si faptul ca Primaria sustine din bugetul local echipa de fotbal ACS Poli Timisoara, anul acesta oferind din bugetul local suma de 6 milioane de lei. Mai mult, in sedinta festiva i-a acordat o diploma pentru intreaga activitate sportiva Elenei Morariu, „fana infocata a echipei Poli Timisoara”.
Ce le ureaza primarul Robu timisorenilor!
Primarul Nicolae Robu nu le-a dorit foarte multe timisorenilor, ci doar sa fie respectuosi cu timisorenii de alte etnii si sa duca mai departe spiritul Timisoarei. Dupa ce a citit de pe o foaie ce s-a intamplat in data de 3 august, cand au intrat trupele romanesti in Timisoara, edilul le-a amintit celor din sala procentele etniilor din Timisoara, atragand atentia ca adevaratul spirit al Timisoarei „ar trebui sa se manifeste printr-o armonie desavarsita intre cetatenii care ii dau suflet”.
„Sa fim cetateni ai acestui oras este o mandrie, dar si o obligatie, de a pastra viu spiritul orasului. Avem datoria de a continua ceea ce au inceput inaintasii nostri. (…) Vreau sa precizez in acest context ca in lungul timpului, indiferent de schimbarile de ponderi ale diverselor etnii in populatia Timisoarei, mereu au existat relatii excelente, de buna intelegere, de toleranta, de respect, pentru valorile celuilalt. Avem acum datele ultimului recensamant, cel din 2011. Conform acestor date, Timisoara are acum o populatie de 319.279 de locuitori, fiind al treilea oras al tarii dupa populatie, dupa capitala Bucuresti si dupa municipiul Cluj-Napoca, care are circa 5.000 de locuitori in plus fata de Timisoara. 87,62% sunt cetateni de etnie romana, 4,84% sunt cei de etnie maghiara, 1,51% cei de etnie sarba, 1,31% cei de etnie germana, 0,67% cei de etnie roma, 0,26% cei de etnie bulgara, 0,17% sunt cetateni de etnie ucraineana si apoi, cu ponderi mai mici, exista si convietuiesc in armonie cu ceilalti turci, rusi, tatari, croati, greci, italieni, evrei, cehi, polonezi, chinezi, armeni, ciangai, macedoneni si alte etnii care toate la un loc au o pondere de 0,04%”, le-a spus Robu celor prezenti.
Edilul-sef al orasului a explicat si de ce a citit toate acele cifre: „pentru a avea prilejul sa accentuez ca (…) noi trebuie sa ne respectam valorile, fiecare componenta a orasului nostru sa se poata manifesta liber, sa-si poata pune in valoare potentialitatile. Cred ca adevaratul spirit al Timisoarei prin asta trebuie sa se manifeste, printr-o armonie desarvarsita intre cetatenii care ii dau suflet”.
Dincolo de toate acestea insa, crede primarul Robu, datoria timisorenilor este sa fie deschisi inspre modernizarea orasului, inspre schimbari „uneori radicale”, dincolo de „partizanate politice”.
„Fie asadar ca noi, cei de astazi, sa reusim impreuna dincolo de partizanate politice, sa fim impreuna atunci cand trebuie sa fim impreuna si cand interesul comun al nostru, cand interesul orasului nostru drag o cere, sa punem umarul cu totii pentru a face ca Timisoara sa fie mai moderna, mai bine ancorata in Europa, mai cunoscuta in lume si sa ne poata conferi o calitate cat mai inalta a vietii de zi cu zi si a perspectivelor de implinire a planurilor. La multi ani Timisoara, la multi ani timisoreni!”, a incheiat Robu.
Alesii au ciocnit mai apoi cate un pahar de sampanie in cinstea zilei orasului. La sedinta festiva au participat mai multe personalitati culturale ale Timisoarei, dar si presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, si subprefectul de Timis, Liliana Onet, dar si fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, precum si viceprimarul din Novi Sad si un consilier local din orasul vecin.