Acordul cu Romania nu poate fi considerat deraiat, deocamdata, intrucat Guvernul s-a angajat sa ia masuri corective pentru a atinge obiectivele convenite in program si pare serios ca va pune in aplicare ceea ce a promis, a declarat Erik de Vrijerl, seful misiunii de evaluare a FMI. „Guvernul va lua masuri de corectie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru ca au parut angajati si seriosi ca vor face ce au promis ca fac. Acordul nu e nici deraiat nici nederaiat„, a spus de Vrijer, intrebat daca poate spune ca acordul cu Romania este considerat deraiat.
Seful misiunii a adaugat ca Guvernul a cerut o amanare de trei luni, ceea ce inseamna ca aceste evaluari vor fi finalizate prin votul in Condiliul Director al FMI la finele lunii iunie. „Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie„, a adaugat de Vrijer.
Cu alte cuvinte, Romania nu va avea la dispozitie bani de la FMI pana cand board-ul institutiei nu va aproba evaluarile a saptea si a opta. De Vrijer a explicat ca daca Romania nu indeplineste preconditiile asumate pana in iunie, atunci acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de intelegere intre FMI si Romania.
Acordul cu FMI s-ar putea suspenda sau chiar se va rupe definitiv daca nu se fac progrese semnificative in masurile de reforma in urmatoarele doua luni, a declarat luni deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor, la finalul discutiilor cu expertii FMI, CE si Bancii Mondiale.
Citeste mai multe aici!