TIMISOARA. Senatorul de Timis, Petru Ehegartner (ALDE) propune o alta forma a Legii votului prin corespondenta fata de cea votata in Senat. Aceasta urmeaza sa intre si la Camera Deputatilor care este Camera decizionala a Parlamentului in acest caz.
”Legea votului prin corespondenta, asa cum a fost votata in Senat, este neconstitutionala. Face o diferenta majora in ce priveste posibilitatea de vot a cetatenilor acre locuiesc in strainatate si nu au rezidenta sau domiciliu acolo. S-a facut o varianta extrem de complicata. Sunt cei mai multi in situatia asta care nu au forme de sedere legala acolo. Asta nu e un lucru rau neaparat pentru ca au posibilitatea sa stea acolo si fara forme legale”, a declarat Ehegartner.
Senatorul de Timis crede ca modelul francez sau chiar cel german de vot in afara granitelor tarii este cel mai potrivit.
”Noi ne-am exprimat pentru modelul francez sau german care e nediscriminator. Cel francez e mai simplu: anuntarea la ambasada, alegatorul primeste o carte de alegator si cu documentul de identitate va fi indicata o sectie de votare unde sa voteze. Acesta ar fi fost un procedeu nediscriminator”, a declarat Ehegartner.
In acest fel, spune senatorul, vom constata ca numarul alegatorilor va fi mai redus.
Proiectul de lege a fost definitivat de Autoritatea Electorala Permanenta saptamana trecuta si trimis la Parlament.
Printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegatorii din afara granitelor isi pot exprima votul in alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea „vot prin corespondenta”.
Alegatorul va trebui trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau transmisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.
El poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispozitie online de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la care anexeaza o fotografie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.
Comisia de cod electoral a adoptat si alte amendamente, referitoare la inchiderea urnelor si numararea voturilor, dar si la imprimarea buletinelor de vot sau organizarea sectiilor de votare, atributie care va reveni exclusiv Executivului.