Opinia Timisoarei

Separati corect deseurile si reciclati cat mai mult. Mesajul RETIM de Ziua Internationala a Mediului

TIMISOARA. De mai bine de o jumatate de secol, pe 5 iunie sarbatorim Ziua Internationala a Mediului. Cu aceasta ocazie, RETIM ii indeamna pe timiseni sa contribuie la protectia mediului printr-un gest simplu si esential: separarea corecta a deseurilor.

Separarea deseurilor la sursa, inca din gospodarie, este esentiala pentru reducerea cantitatii de deseuri care ajung la groapa de gunoi si pentru cresterea volumului de materiale care pot fi reciclate. In judetul Timis, colectarea separata a deseurilor se desfasoara pe trei fractii distincte:

– Fractia Verde – ambalaje de sticla trebuie colectate separat si depozitate in clopotele verzi, amplasate stradal.
– Fractia Galbena: plastic, metal, hartie si carton – aceste materiale trebuie puse in pubela galbena sau in sacul de aceeasi culoare.
– Fractia Neagra: deseuri reziduale (nereciclabile) si cele biodegradabile – aceste deseuri trebuie puse in pubela neagra.

Este deosebit de important sa reciclam si sa refolosim mai ales materialele din plastic, deoarece acest tip de material se descompune foarte greu si are un impact semnificativ asupra mediului.

In judetul Timis, colectarea separata a deseurilor se desfasoara pe trei fractii: fractia verde pentru ambalajele de sticla, fractia galbena pentru plastic, metal, hartie si carton, si fractia neagra pentru deseurile nereciclabile. Este vital ca fiecare dintre noi sa contribuie la acest proces prin separarea corecta a deseurilor in gospodarie. Doar impreuna putem reduce poluarea, conserva resursele naturale si asigura un mediu curat si sanatos pentru toti timisenii,” au transmis reprezentantii RETIM de Ziua Internationala a Mediului.

Ziua Internationala a Mediului a fost instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm. Aceasta zi se sarbatoreste in fiecare an in peste 100 de tari din intreaga lume. De asemenea, printr-o hotarare de guvern din 2010, ziua de 5 iunie a fost declarata „Ziua profesionala a lucratorului in domeniul Mediului”.

Cum poti contribui?

– Colectare separata: prin gesturi simple, precum separarea deseurilor in gospodarie, poti face o mare diferenta in comunitatea ta.
– Informare si educatie: raspandeste informatii despre colectarea separata a deseurilor. Implica-ti familia, prietenii si colegii in aceasta initiativa.
– Actiune: Participa la campanii locale de curatenie si reciclare.

 

Exit mobile version