Curatarea sistemului de climatizare este una dintre cele importante operatiuni la care trebui supus autoturismul in „pragul” verii, pe care nimeni nu trebuie sa o ignore.
Specialistii avertizeaza ca inainte de inceperea sezonului cu temperaturi de peste 38 de grade, trebuie sa facem o scurta vizita la o firma specializata in curatarea sistemului.
Un sistem de climatizare necuratat poate sa va imbolnaveasca, pentru ca instalatia de climatizare contine de multe ori bacterii daunatoare organismului. Operatiunea nu costa foarte mult, undeva la 120 de lei, insa rezultatele sunt impresionante. Riscul alergiilor dispare, iar confortul din masina creste.
“Curatarea sistemului de climatizare se recomanda sa se faca o data pe an. De obicei, in momentul in care se porneste clima si in masina intra un miros neplacut, inseamna ca ai o problema. Aceasta devine si mai serioasa, si mai grava, mai ales daca transporti copii minori, care sunt mai sensibili la alergii. Acel miros semnifica faptul ca trebuie curatata”, explica Ciprian Popa, administratorul unei curatatorii din Timisoara.
Curatare prin fumigare
In plus, fata de eliminarea mirosurilor care se acumuleaza in sisteme de aer conditionat si de ventilatie, sistemul de curatare prin fumigare elimina si mirosurile din interiorul vehiculului, cum ar fi cele din covoare, mochete sau tapiterie. Aceste mirosuri pot avea diferite surse, cum ar fi fumul de tigara, produse alimentare, bauturi sau transpiratie.
Serviciul nu acopera pur si simplu doar mirosuri. Sistemul cu fumigare este conceput pentru a elimina mirosurile nedorite direct de la sursa lor, iar serviciul este finalizat in mai putin de jumatate de ora, si da rezultatul dorit: un sistem de aer conditionat proaspat curatat, un sistem de ventilatie si interior curat si fara mirosuri.
“Curatirea prin fumigare consta intr-o ceata artificiala. Se lasa aparatul sa mearga in jur de 25 de minute. Fumul respectiv trece prin tot sistemul de ventilatie a masinii, masina se lasa sa mearga cu motorul pornit si cu circulatia aerului pe treapta 1 maxim 2, dupa care noi recomandam sa ramana fumul in masina cat mai mult posibil. Asta, pentru ca fumul este bactericid, adica omoara tot. Efectiv anihileaza bacteriile, le omoara, nu doar le acopera. Dupa o ora-doua, dupa ce fumul sta in masina se deschid usile, fumul iese din masina, iar autoturismul e ca nou”, mai spune Ciprian Popa.
Pentru a evita acumularea de bacterii in sistemul de aer conditionat, specialistii recomanda ca instalatia AC sa fie oprita cu 5 minute inainte de ajungerea la destinatie. “Sfatul meu este ca inainte cu cinci minute de ajungerea la destinatie sa opriti aerul conditionat”, mai spune Popa.