In 8 septembrie crestinii sarbatoresc Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului. In credinta populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului reprezinta hotarul astronomic dintre vara si toamna, momentul in care se da startul lucrarilor agricole de toamna .
Sfanta Maria Mica este sarbatoarea in care Fecioara Maria trebuie cinstita cum se cuvine, prin urmare nu se cade sa efectuam treburi gospodaresti in aceasta zi. Se crede ca va fi “rau de lovitura” in cazul barbatilor daca nu vor asculta aceasta povata din batrani, iar femeilor li se va arde mancarea pe foc sau se va varsa pentru copii.
Conform spuselor din batrani, de la Sfanta Maria Mare (august) pana la sfanta Maria Mica (8 septembrie) bruma nu mai cade, iar plantele tamaduitoare se culeg pana in acest interval. Odata cu sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, plantele campului isi pierd puterea lor de a lecui si de a vindeca, iar apele incep sa se raceasca.
Printre gospodine, de Sfanta Maria Mica exista obiceiul de a imparti cele mai alese fructe ale toamnei (prune si struguri) celor vii in amintirea si pentru pomenirea sufletului celor “adormiti”. Pentru ca in duminica acestei sarbatori este dezlegare la peste, in multe zone ale tarii se respecta traditia, iar pe mese stau la loc la cinste bucatele pe baza de peste
Citeste mai mult AICI