România scapă miercuri de TOATE restricțiile. Măsurile în vigoare expiră la ora 00:00 a zilei de marti, 9 martie: mască, certificat verde, formular PLF. Purtarea măștii este recomandată în continuare, chiar dacă nu va mai fi obligatorie
Ministerul de Interne a transmis, marţi, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv purtarea măştii de protecţie în spaţii publice.
De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie.
„Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a anunțat ministrul de Interne într-un comunicat.
Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități. Va fi eliminată obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite sau organizarea muncii la domiciliu.
Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliţiei locale în cadrul activităţilor realizate de către unităţile de poliţie, precum şi subordonarea operaţională a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă.
”Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a mai transmis MAI.
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, vine insa cu o serie de recomandari.
Ministrul Sanatatii confirma ca masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior, operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.
„Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația în care restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar și la recomandările noastre, profesionale, legate de modul cum înțelegem sănătatea publică, încât impactul ridicării măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri COVID sau a deceselor”, a precizat Rafila.
Măsurile de protecție sau de restricție la care se renunță:
- utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară și o să revin asupra acestui lucru
- Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice,
- nu vor mai exista limite în privința orarului
- Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat
- la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID R
- recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic
Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii:
- purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise
- evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise
- spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic
- testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament
- izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată