TIMISOARA. Daca resturile alimentare se arunca in pubela neagra, plasticul si hartia in cea galben, iar sticla in clopotele verzi, o problema o constituie un alt tip de deseu, polistirenul.
Sistemul de colectare a deseurilor municipale din judetul Timis nu prevede colectarea deseurilor din polistiren si totodata din cauza dificultatii gestionarii acestuia (volumul deseului, lipsa spatiului) timisorenii sunt indrumati sa depuna aceste deseuri la centrele de colectare specializate, ori contra cost ori gratuit.
RETIM atentioneaza ca obligatiile celor care folosesc materiale din polistiren sunt specificate in legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje la Art.20, pct. (7).
„a) Sa returneze ambalajele folosite pentru care au platit o suma de bani in cadrul unui sistem de garantie-retrurnare
b) Sa predea contra cost ambalajele folosite si/sau deseurile de ambalaje unor colectori autorizati care preiau prin achizitie ambalajele folosite si/sau deseurile de ambalaje de la populatie
c) Sa depuna deseurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, in sistemele de colectare separate a deseurilor municipale, gestionate de catre operatorii prevazuti in L101/2006, inclusive in centrele prevazute la Art.59, alin 1, pct.A, lit f) din L211/2011„, se arata in actul normativ.
Polistirenul de mici dimensiuni, cum sunt tavitele de la produsele alimentare se arunca in pubela neagra.