Din pacate, insa, de-a lungul anilor, in organism apar o serie de modificari, si la fiecare varsta trebuie sa stii exact ce sa faci pentru a evita ca acestea sa iti afecteze oasele, scrie ziare.com.
Printre recomandarile valabile la orice varsta se afla includerea in alimentatie a produselor care protejeaza oasele: fructe, legume si produse lactate cu continut redus de grasime. Femeile ar trebui sa consume 1.000 miligrame de calciu si vitamina D zilnic, potrivit Real Simple.
Miscarea are un efect important asupra sistemului osos, ajutandu-l intr-o masura mai mare decat calciul, arata un studiu recent.
Femeile care fumeaza au un nivel mai scazut al estrogenului si ajung la menopauza mai repede fata de cele care fumeaza. Ambele consecinte conduc la o densitate mai scazuta a oaselor.
Consumul exagerat de sare si alcool afecteaza de asemenea functionarea oaselor
Exista doi termeni medicali care definesc densitatea oaselor: osteopenia si osteoporoza. Osteopenia inseamna o densitate osoasa mai mica decat cea normala, care nu este insa destul de puternica pentru a fi numita osteoporoza. Peste 20% dintre femeile care nu au ajuns la menopauza au osteopenie.
Osteoporoza este o boala mult mai grava si inseamna ca densitatea oaselor este atat de mica incat pot aparea oricand fracturi, in special in regiunea soldurilor, a coloanei vertebrale si a incheieturilor. Desi osteoporoza apare in general la menopauza, nu este totusi exclusa la nicio varsta.
Afla ce trebuie sa faci ca sa iti protejezi oasele la 20 de ani, la 30, la 40 sau la 50 de ani!