TIMISOARA. O noua demisie la Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii, dupa ce Ion Caramitru si Mihai Gafencu au decis la randu-le sa se retraga recent din toate structurile.
Insusi presedintele Consiliului Director al TM2021 a decis sa isi incheie aici misiunea. Aceasta dupa ce, in 2018 a venit din zona privata, dornic sa contribuie la succesul celui mai important proiect cultural al Romaniei si si-a pus chezasie prestigiul de om de afaceri cu un parcurs impecabil, performantele fara cusur din domeniile in care activeaza, dar si relatiile construite in ani de munca, si s-a intalnit cu ministri, cu ambasadori, cu factori de decizie care ar putea sprijini Timisoara in devenirea ei drept capitala culturala, cu artisti si parteneri, potentiali sponsori.
In plin proces de preluare a controlului Asociatiei de catre Primaria Timisoara, Horatiu Rada si-a inaintat demisia, marti, in cadrul Adunarii Generale a membrilor TM2021
„Sunt un om cu principii.
Nu voi accepta niciodată jumătăți de măsură.
Întotdeauna voi miza pe legalitate, transparență și corectitudine.
Nu vreau lupte cu nimeni, nu pentru asta am intrat în acest proiect și mi-am dedicat aproape doi ani din viață.
Eu sunt un om dinamic, activ, dornic să fac mai mult și mai bine în orice proiect mă implic. Însă nu pot face asta cu forța și de unul singur, ci doar în echipă, cu oameni care doresc același lucru.
Iar în acest moment nu mai este posibil.
Îmi dau demisia cu fruntea sus, acum, aici.
Nu este un pas înapoi, este un pas înainte. Îl fac asumat, decis și conștient.
Mai am multe de făcut și de spus, dar nu în această asociație și nu pentru acest proiect.
Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!
Iubesc Timișoara. Asta nu se va schimba niciodată.
Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Am întâlnit oameni excepționali, am avut parte de multe lucruri bune, iar până la un moment dat chiar am fost convins că acest proiect are șansa lui incredibilă de a schimba în bine oameni, mentalități, percepții.
Cei aproape doi ani de muncă s-au concretizat în rezultate pentru cine a avut ochi să le vadă. Pentru ceilalți, oricât aș fi făcut, nu ar fi fost niciodată de ajuns. Cert este că a fost un adevărat efort de care nu-mi pare rău nici o secundă, fiindcă am dorit să muncesc voluntar pentru cel mai important proiect al Timișoarei.
Am primit destule lovituri, am fost mult atacat pe nedrept, mi-au fost atribuite niște fapte pe care nu le-aș face niciodată, dar este prețul plătit pentru că spun lucrurilor pe nume, asumat, așa cum este normal și firesc să se întâmple în orice sistem, organizație sau companie.
Sunt neangajat politic și așa voi rămâne, și de asta pot să spun că le mulțumesc tuturor politicienilor care m-au sprijinit în demersul meu, oameni de la toate partidele, care au înțeles că proiectul are nevoie de susținere dincolo de carnetul de partid, de orgolii sau de simpatii.
Am făcut pasul de a mă angaja în acest proiect cu curaj iar acum fac un alt pas cu demnitate. Nu mă voi schimba și nu voi renunța la principii pentru nimic. Datorită lor am reușit să contruiesc câteva lucruri importante în viață și voi continua să fac asta.
Voi rămâne același om cu principii. Voi aprecia valorile și mă voi implica acolo unde este nevoie de mine„, a transmis Horatiu Rada.
Va reamintim, in ultimele zile, presedintele UNITER si fost ministru al Culturii, Ion Caramitru, dar si medicul Mihai Gafencu, presedintele Consiliului Director al Organizatiei Salvati Copiii, au decis sa se retraga din structurile TM2021, asociatie ce traverseaza vremuri tulburi.
Medicul Mihai Gafencu a activat mai bine de un an ca membru in Consiliul Director al Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021, ca reprezentant al scenei culturale independente si al sectorului Industriilor Culturale si Creative.
Decizia vine chiar inainte de sedinta Adunarii Generale a Membrilor Asociatiei TM2021, programata pentru marti.
Medicul a trimis o scrisoare catre conducerea Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii in care isi justifica hotararea.
„Dragă domnule președinte, stimați colegi de comitet director, dragi colegi din proiect, am decis să nu mai particip la AG și, cu această ocazie, să vă prezint demisia mea din această structură.
După mai mult de un an de prezență alături de domniile voastre, locul meu va putea fi luat, cred, de un reprezentant al lumii artistice care să poată să aducă la aceeași masă pe toți actorii acestei piețe independente. Am avut parte de discuții lungi și entuziaste în primele momente, cu marii jucători culturali ai acestei urbe, unii ce au demonstrat putere în a organiza evenimente ce au durată dublată de proba succesului. Nu-i voi numi pentru a nu uita un reprezentant, nedreptățind. Mai apoi am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri. Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere.
Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar 2 persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui.
Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc in munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat.
Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar.
Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concețățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu.
Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec.
Vă doresc succes, să vă aducă zilele deciziilor ulterioare în fața unui proiect viabil și care să slujească orașului nostru!„, a transmis medicul Mihai Gafencu.
In urma cu cateva zile, isi anunta retragerea si maestrul Ion Caramitru din pozitia de membru in Consiliul Director, in calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, unde activa din aprilie 2019.
Ion Caramitru i-a transmis decizia sa si primarului Nicolae Robu.
„Am primit cu entuziasm propunerea de a participa la acest eveniment dintr-o poziție oficială ținând cont de tot ce mă leagă sentimental și istoric de acest minunat oraș. Nu e un secret pentru nimeni când spun că mă simt acasă de câte ori sunt acolo fie ca artist, fie ca cetățean. Ceea ce nu am prevăzut, însă, luat de entuziasm, este realitatea crudă că nu poți fi responsabil de o asemenea demnitate doar prin telefon sau corespondență și, în plus, să mai răspunzi zi de zi de destinele unui Teatru Național cu 7 săli și 480 de angajați așa cum se întâmplă la București. Asta pe de-o parte. Pe de alta, mi-e foarte greu să pricep, pentu a fi corectși echidistant, tot ce agită administrativ, regulamentar și legal pe cei care sunt răspunzători cu viața acestei Asociații atât de importantă și care sunt locuitori ai Timișoarei zi de zi în perimetrul ei. Aș vrea să știți, domnule primar, că tot ce am reușit să duc până la capăt, fie ca artist, fie ca președinte UNITER, ca ministru sau director al TNT s-a petrecut și se petrece prin implicare totală, fizică și psihică în proiecte, ceea ce, din păcate, nu reușesc pentru Timișoara. Vă rog, domnule Robu, să luați de bună retragerea mea din corpul Comitetului Director și să mizați oricând pe cunoștințele și expertiza de care pot da dovadă când va fi nevoie.
Cu tot respectul, al dumneavoastră, Ion Caramitru”.
Va reamintim, incepand din 7 iulie, Primaria Timisoara a preluat controlul implementarii angajamentelor din dosarul de candidatura la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Atunci, primarul Nicolae Robu a supus votului consilierilor locali proiectul „privind aprobarea actiunilor pe anul 2020 din cadrul programului cultural ,,Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2021″ si incheierea contractului de finantare cu Asociatia ,,Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”.
Dupa ultima sedinta a Consiliului Director al Asociatiei TM2021, primarul Nicolae Robu a anuntat ca vrea sa dizolve actuala asociatie si sa isi faca una proprie, iar aceasta noua structura ar urma sa fie creata dupa modelul Casei de Cultura a Municipiului Timisoara.
Primarul Timisoarei sustine ca demisiile n-au nicio legatura cu faptul ca el doreste o structura noua care sa tina sub control proiectul Capitala Europeana a Culturii
„Nu e vorba de o demisie. Dl Caramitru mi-a trimis un SMS, eu l-am sunat pe dl Caramitru, am avut o discutie foarte normala, fireasca, in care m-a asigurat ca vrea sa ramana alaturi de noi, ca vrea sa fie si implicat efectiv, cu prestatii pe care domnia sa le are, in cadrul agendei pe care o vom avea. Nu e nicio suparare. Mi-a spus ca vede tot felul de lucruri prin presa, dar nu e aici, in miezul problemei, si vrea sa se retraga, dar ramane aproape de Timisoata, de proiect. Era o corespondenta din 20 iunie. Ma mir cum unii spun ca e legata de trecerea proiectului la primarie. SMS era din 20 iunie. Veti vedea ca dansul va fi alaturi de noi in continuare.
Legat de dl Gafencu, e dreptul dansului la opinie. Nu am stiut ca s-a retras. Am explicat ca la acea sedinta a fost o grupare. Era evident ca totul a fost prestabilit intre ceilalti membri. Uitati-va la implicarea pe care fiecare o are. Decizia pe care am luat-o este ferma si viitorul va arata daca este sortita succesului sau nu. Nu comentez demisia domnului Gafencu„, a spus primarul Timisoarei.