Conform biroului de presa al MApN, Victor Ponta are gradul de capitan in rezerva, specialitatea justitie militara. Premierul a absolvit Colegiul National de Aparare in 2002, informatie pe care a scos-o de curand din CV-ul oficial.
El nu a terminat vreo scoala militara, astfel incat avansarea sa a fost facuta, la secret, de MApN, care l-a ridicat in grad din postura de civil a acestuia.
Ziare.com a publicat, marti, un amplu material despre modul in care sute de politicieni si alti oficiali ai statului roman au fost inaintati in grad in ultimii 18 ani, doar pe baza faptului ca ocupau functii publice.
Potrivit presedintelui Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, multi dintre politicienii romani au primit grade sau au fost inaintati in grad doar pentru ca au absolvit cursuri de trei luni sau sase luni la Colegiul National de Aparare.
„E o practica avansarea celor care ajung sa aiba responsabilitati in structura de stat, plus absolventii Colegiului National de Aparare, ai Colegiului National de Informatii, Colegiul National de Afaceri Interne„, declara Canacheu.
Surse oficiale au precizat, pentru Ziare.com, ca nu doar absolventii acestor institutii sunt facuti ofiteri, ci si alte persoane, pe criterii diferite. In timp ce unii primesc grade pentru simplu fapt ca lucrau ca civili in institutii precum MApN, altii le primesc in mod onorific, precum ginerele regelui Mihai, printul Radu Duda, care a primit in virtutea traditiei militare a Casei Regale.
Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, marti, ca a infiintat o comisie care va analiza fiecare caz de inaintare in grad al ofiterilor superiori. Conform ministrului, numai in perioada 2010-2012 au fost inaintate in grad peste 2.700 de persoane, insa nu toate avansarile ar fi fost facute oneros.