TIMISOARA. Este o bijuterie arhitecturala de o frumusete inspaimantatoare ce piere sub ochii nostri, la 20 de kilometri de Timisoara. Vorbim despre biserica mausoleu de la Bobda, comuna Cenei, monumentul incarcat de istorie aflat intr-o stare avansata de degradare, ridicat in secolul al XIX-lea de familia baronului Gyula Csavossy dupa planurile bazilicii din orasul ungar Esztergom.
Transformat in lacas de cult romano-catolic si abandonat cu zeci de ani in urma, mausoleul se prabuseste bucata cu bucata.
FOTO: Ambulanta pentru Monumente / Prin Banat
Inimosii voluntari de la Ambulanta pentru Monumente pregatesc de luni bune operatiunea de salvare a bisericii si cer ajutorul tuturor celor care vor sa sprijine ‘Consolidarea angelica de la Bobda‘. Orice suma e binevenita.
„Intr-o sectiune longitudinala a mausoleului de la Bobda putem vedea eforturile constructiei de a se mentine intreaga in ciuda faptului ca a fost neglijata de-a lungul timpului. Un zbucium interior se materializeaza intr-un inger vesnic neobosit, zgariat, ranit, acoperit de bandaje improvizate, cu un zambet senin si cu aripile larg deschise, impingand cu toata forta zidurile bisericii si incercand sa supravietuiasca testul timpului pana cand va fi eliberat de sub tensiunea constanta la care s-a supus. Din pieptul ingerului incastrat lumina sa interioara tasneste haotic in toate directiile ricosand dintr-o parte in alta. O nevoie de evadare se izbeste peste tot doar de suprafete dure si reci care-i cer sa aiba rabdare si sa-si traiasca incordarea pana la capat, sa-si priveasca situatia ca pe un dar, o ocazie unica de a creste”, explica Andrei Puica, autorul ilustratiei grafice pentru campania de strangere de fonduri.
Au facut analize, calcule, fotografii si schite, au strans informatii si au intocmit planuri, iar odata ce vremea se va incalzi, voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente vor deschide santierul la Bobda.
„Formand aceasta echipa, lucrurile au inceput sa se lege de la sine, iar scopul nostru a devenit foarte clar: trebuie salvata cu orice pret si biserica din Bobda. Astfel ajungem la a doua etapa a salvarii bisericii romano-catolice, care consta in realizarea celor patru sarpante, perimetrale corpului central. Cea mai avariata dintre acestea este cea de deasupra corului, cea pe care ati mai vazut-o si in pozele din postarile precedente.
In cadrul acestei interventii vom realiza aproape integral sarpantele din lemn, elementele existente fiind atat de degradate incat din pacate nu se va putea pastra foarte mult din materialul istoric. Refacerea sarpantelor, realizarea invelitorii din tabla si a sorturilor din tabla se vor realiza in schimb dupa modelul istoric. Pe langa construirea sarpantelor din lemn, se vor realiza completari ale zidariei in zonele in care aceasta s-a surpat. Concomitent, pregatim planul si pentru etapa III: punerea in siguranta a cupolei.
Numaram zilele pana la momentul in care ne vom intoarce pe santier, insa pana atunci noi ne pregatim in fiecare zi si, desigur, avem nevoie de tot ajutorul si suportul vostru pentru a salva acest monument, atat de drag tuturor!„, transmit voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente.
Toti cei care doresc sa se implice si sa ajute la salvarea edificiului pot face donatii AICI!
CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara
In cei sase ani de existenta, Ambulanta pentru monumente a facut interventii asupra a zeci de monumente istorice, mii de membri ai comunitatilor locale au fost constientizati asupra valorii propriului patrimoniu. De asemenea, a organizat o multime de expozitii, iar peste 200 de voluntari au fost implicati in aceste actiuni.
Principalul sustinator al proiectului este ASR Printul de Wales prin The Prince’s Foundation si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.
Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de multi ani, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.
Printre monumentele asupra carora au intervenit ”medicii” de la ”Ambunalta”, in Timis, se numara Biserica de la Dragomiresti, Biserica de la Jupanesti sau Cula de la Banloc, Biserica de la Ofsenita. De asemenea, in judetul Caras – Severin, au intervnit asupra unei mori de apa, Moara Indaratnica de la Rudaria.