Ca regula generala, in zilele caladuroase de vara, trebuie evitate dulciurile, produsele zaharoase, alcoolul, carnea grasa si prajelile, iar in locul lor sa se prepare mancaruri cat mai usoare si bogoate in vitamine si minerale.
„Tot ce mancam vara trebuie sa fie usor din punctul de vedere al continutului caloric, al continutului de hidrati de carbon si din punct de vedere al continutului de grasimi. Vara din cauza caldurii, metabolismul este mai lent, iar daca mancam mancaruri grase si prajelie, riscam sa acumulam foarte multe grasimi in organism„, a declarat pentru RTV.NET, nutritionistul Livia Nena.
Pentru a ne mentine organismul sanatos in zilele caniculare, medicul recomanda semipreparatele usoare, salatele, sandivisurile usoare, carnea alba, pestele, fructele si legumele. Insa mare atentie la pestele pe care il cumparati, pentru ca din cauza temperaturilor ridicate, acesta se altereaza mult mai repede daca nu este pastrat in conditii potrivite. Tocmai de aceea, specialistul recomanda pestele conservat.
Livia Nena a precizat ca nu exista restrictii la legume si fructe, toate fiind la fel de sanatoase, insa smochinele, curmalele si bananele energizeaza mai mult organismul datorita continutului mai mare de zahar. Cu toate acestea, vara, organismul nu are nevoie de energizare, pentru ca energia produce caldura. „Este gresit spus ca pe timpul verii ne trebuie aliment energizant. Starea de lesin apare din cauza faptului ca nu se bea prea multa apa. Trebuie consumat mult lichid”, a mai spus nutritionistul.
Cel mai bun „medicament” vara este apa si nu neaparat 2 litri zilnic, asa cum recomanda unii medici. „Este o prostie sa bei 2-4 litri de apa pe zi. Nevoile organismului depind de la persoana la persoana. Poti sa nu ai nevoie de 2 litri de apa de zi si sa obligi organismul sa faca retentie. Pentru a nu avea neplaceri, persoanele hipertensiune trebuie sa bea apa intr-un ritm acceptabil”, a explicat aceasta.
Recomandarile medicilior pe timp de canicula
Evitarea expunerii prelungite la soare intre orele 11.00-18.00
in cazul camerelor dotate cu aer conditionat, temperatura trebuie reglata astfel incat sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala
Ventilatoarele trebuie folosite numai atunci cand temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius
Purtati palarii de soare si haine lejere din fibre naturale si de culori deschise
Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute fara a va sterge de apa
Evitati alcoolul deoarece duce la deshidratare si bauturile pe baza de cofeina sau zahar deoarece au efect diuretic
Pe timpul zilei evitati activitatile de exterior care necesita efort fizic si implicit un consum mare de energie – sport, gradinarit;
Acordati o atentie sporita persoanele batrane, cu dizabilitati, sau copiilor mici, oferindu-le in mod regulat lichide;
Pastrati contactul cu rude sau vecini care au diferite dizabilitati, pentru a putea sa-i ajutati in diferite situatii.