Singura unitate sanitara din vestul tarii unde se face radioterapie cu anestezie generala pentru copiii bolnavi de cancer e in Timisoara

TIMISOARA. Aproape 400.000 de de noi cazuri de copii cu neoplazii depistati in fiecare an, la nivel mondial. 90.000 de copii mor anual din cauza cancerului. Rata de vindecare depinde, din pacate, de gradul de dezvoltare a unei tari, fiind cuprinsa intre 20 si 80 la suta. in 2003, Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat data de 15 februarie ca fiind Ziua Internationala a Copilului cu Cancer.

In Romania, in fiecare an sunt inregistrate in jur de 500 de noi cazuri de cancer la copii. Rata medie de vindecare a acestora este intre 50 si 60 la suta, si asta in functie de tipul de cancer si de momentul depistarii. Practic, cancerul la copil se afla intre primele cauze de deces, in tara noastra, in grupa de varsta 4 -15 ani.

Progresele facute de oncohematologia pediatrica din Romania sunt foarte mari in ultimii ani. De altfel, Spitalul de Copii Louis Turcanu Timisoara a devenit Centru de Excelenta in diagnosticarea limfoamelor si leucemiilor. In fiecare an, sunt inregistrate in jur de 70 de noi cazuri. Alti zeci de pacienti din intreaga regiune vin pentru tratament la Timisoara. Terapia copilului bolnav de cancer poate dura de la cateva luni pana la doi ani.

Noi reusim, la Timisoara, sa realizam un diagnostic de amanunt. Practic, identificam mutatiile genetice si realizam citometrie de flux, adica analizam celulele leucemice putand stabili celula care prolifereaza malign. Tratamentul este adaptat fiecarui grup de risc si, in unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. Astfel, de mai bine de 20 de ani, noi realizam transplanturi de maduva, avand acces la o baza internationala de 19 milioane de donatori. Pana la acel moment, cel al transplantului, insa, avem la dispozitie tot felul de terapii care sa duca la vindecarea micutilor pacienti”, spune Conf dr. Smaranda Arghirescu – sef Sectie Pediatrie 2 Spitalul de Copii Louis turcanu Timisoara.

Fiecare caz in parte este analizat de o comisie multidisciplinara, asa numitul tumorboard, din care fac parte medici cu specializari diferite. Aceasta comisie se intruneste ori de cate ori este nevoie, avand in componenta un medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog si un anatomo-patolog. Aceasta comisie evalueaza diagnosticul si stabileste cea mai buna solutie terapeutica, daca este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat.

Iar unul dintre cele mai importante tratamente este radioterapia. Centrul Oncologic OncoHelp este singura unitate sanitara din vestul tarii unde se face tratamentul de radioterapie cu anestezie generala pentru copii. Sedarea se face in prezenta unui medic de Anestezie si Terapie Intensiva, care ramane si dupa finalizarea procedurii pana la trezirea copilului.

Radioterapia in cazul copiilor este un subiect sensibil, dar si extrem de provocator. Daca un adult intelege de ce trebuie facuta procedura, intelege ca acea doza de radiatii il ajuta pana la urma sa supravietuiasca, sa mearga mai departe, in cazul unui copilas de cativa anisori, situatia e delicata. De aceea, in Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micutii pacienti, dar si cu parintii acestora. Suportul psihologic, am putea spune, este, practic, parte componenta a “tratamentului extins”, spune Conf dr serban Negru, presedinte Asociatia OncoHelp.

In ceea ce priveste tipul de radioterapie, vorbim atat de cea curativa, de vindecare, cat si de cea paliativa, de ameliorare a simptomelor pacientilor. Durata unui tratament difera, de la cateva minute putand ajunge si la aproape o ora, asta in functie de tipul de neoplasm, de zona in care este localizat.
Anual, in Romania in jur de 150 de copii au nevoie de radioterapie.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continua, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA ( Supraveghere post-anestezie). In cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestiva superioara si inferioara, imagistica medicala (computer tomograf, ecografie medicala si mamografie). In cadrul unitatii sanitare functioneaza singurul centru de ingrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul tarii. Tot aici, pacientii beneficiaza de cazare si masa gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, in cadrul unei cladiri cu 48 paturi care asigura conditii hoteliere moderne.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.