TIMISOARA. Peste 400 de metri de linie de cale ferata, 40 de locomotive, doua dealuri, o vale, un munte, cateva poduri si tuneluri si mai multe cladiri. Asa s-ar putea descrie in doar cateva cuvinte cea mai mare macheta feroviara din Romania, care se gaseste la Timisoara, intr-o incapere din Gara de Nord.
Doi timisoreni pasionati de trenulete si diorame au realizat, dupa mii de ore de munca, macheta care este acopera peste 40 de metri patrati. Iar ei spun ca este doar inceputul. La final, diorama isi va dubla suprafata.
Trenurile sunt copii fidele, in miniatura, ale celor originale. Traseul pe care-l strabat include toate formele de relief si orase.
Tinerii care au facut diorama lucreaza cate 8 ore pe zi, dar spun ca o fac din placere. Dan Enesca este pasionat de modelism, iar colegul lui Alin Ivanescu de trenuri. Impreuna au pus la cale realizarea machetei din Timisoara si dupa aproape 1 an de munca au reusit sa desavarseasca prima parte a proiectului.
„Avem un traseu de ses, un traseu montan, pe diferite nivele de ridicare, cu diferite caracteristici ale liniei, un pod cu grinda inversata, imitatii ale celei din realitate care sunt pe raza retelei romane de cale ferata, avem un pod plat cu arcada„, explica tinerii.
Cea mai mare parte a dioramei este facuta din ghips, cartoane si polistiren. Fiecare detaliu este atent gandit si realizat cu mare finete. Sunt prevazute mai multe statii CFR, placa de intors locomotivele in functie de directie, utilaje de intretinere linii, o remiza de pompieri, sediul politiei Timis, dar si o cascada.
Vedetele sunt insa cele 40 de garnituri de tren care sunt controlate de un calculator care actioneaza mii de senzori. Practic, in fiecare moment computerul stie unde sunt trenurile, in ce directie merg si, ca in viata reala, schimba automat macazurile.
Printre ele se afla si Orient Expres. Pe mesele vagonului restaurant din faimosul tren pot fi observate si veiozele, in vreme ce in cusete se regasesc toate detaliile dotarilor de altadata, care sunt reproduse in ore intregi de munca.
VIDEO: George Stefanita
Alin Ivanescu si Dan Enescu spun ca vor continua sa construiasca la uimitoarea diorama.
„Vor forma un peisaj cu campie, deal, un munte foarte inalt inzapezit si coboara inapoi in campie. Incercam sa facem 5 gari, Timisoara, Brasov, Cluj si Sibiu, urmate de Herculane in dreapta muntelui„, spune Alin Ivanescu.
Expozitia este deschisa, deocamdata, doar la final de saptamana, iar intrarea este gratuita. Vizitatorii au un culoar dedicat chiar din fata Garii de Nord din Timisoara.