TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu vine cu explicatii pentru situatia creata marti dimineata, la Timisoara, cand cea mai mare parte din zona centrala a orasului a fost acoperita de apa. Potrivit edilului, cantitatea de ploi cazuta in timpul noptii, dar si in primele ore ale diminetii, a fost mult prea mare pentru ca sistemul de canalizare sa poata face fata.
„Noaptea trecuta si in prima parte a zilei de astazi in Timisoara a plouat extrem de abundent. Sistemul de canalizare al orasului a fost supus unei solicitari la care nu avea cum sa faca fata. El a functionat la intreaga sa capacitate, preluand un volum de apa de 10-15 ori mai mare decat in conditii normale si deversand-o cu un debit global egal cu dublul debitului canalului Bega!
Va rog sa intelegeti, ca, atunci cand abundenta ploilor depaseste un prag critic, in orice oras de pe planeta se produc inundatii, asa cum putem vedea frecvent la TV. Sistemul de canalizare actual al orasului nu a fost facut de catre mine. El e vechi si nu poate fi innoit peste noapte. in mandatul meu de Primar nr. 1, am reusit innoirea pe cca 100 de strazi. Orasul are, insa, mult mai multe. Printre lucrurile facute de mine se numara subpasajul Michelangelo. Oricine poate vedea ca acolo, oricat de abundent ar ploua, apa este evacuata imediat. Aceeasi solutie se va aplica la subpasajele Jiul, aflat deja in lucru si Popa sapca, la care se asteapta ultimele avize pentru a se incepe lucrarile. (…) Pana atunci, vom continua sa modernizam sistemul de canalizare si ideea pe care vom merge in contextul schimbarilor climaterice la care asistam este sa-l extindem cu dezvoltarea unui subsistem dedicat colectarii apelor pluviale, separat de subsistemul de canalizare propriu-zisa (asta am facut la Michelangelo si asta vom face la Jiul si Popa Sapca)”, a explicat Nicolae Robu, intr-o postare pe pagina sa de socializare.
In aceeasi postare pe Facebook, edilul le-a raspuns si celor care acuza noul sistem de semaforizare din Timisoara pentru haosul creat in trafic.
„Va rog sa intelegeti ca noul sistem nu este inca functional, nu asigura inca niciunde unda verde –exceptand Bd. Take Ionescu, pe sensul de intrare in oras- , el este abia in faza de testare a semafoarelor la scara individuala si in interrelatie unele cu altele. Sincronizarea semafoarelor va fi realizata abia pe parcursul lunilor care urmeaza, mai ales in luna octombrie. Deci, vom putea face evaluari ale noului sistem abia dupa 1 noiembrie! Pana atunci, ca in cazul oricarui santier, trebuie sa avem rabdare si eu va rog respectuos sa avem rabdare”, a adaugat primarul Timisoarei.