Care este rolul unui asemenea sistem? Este el indispensabil unei masini? Specialistii spun ca sistemul de navigatie, cu computer la bord care calculeaza tot ce vrei si nu vrei la masina nu reprezinta o necesitate, dar este extrem de util, mai ales soferilor care au obiceiul sa calce pedala de acceleratie. De ce? Pentru ca observa instant cata benzina sau motorina consuma masina si se autoeduca invatand sa conduca intr-un mod mai economic. Mai ales cu cresterile constante din ultimii ani a preturilor combustibilului. Daca pana nu demult, doar cele mai scumpe modele erau echipate cu sisteme moderne, cu comanda (si) la volan a sistemului audio sau a altor comenzi ale autoturismului, in aceste zile orice masina are in dotarea standard asemenea echipament sau, daca nu in echiparea standard, cu siguranta la oferta intr-un pachet optional, care nu costa foarte mult.
Un sistem de navigatie si multimedia disponibil in cele mai noi modele auto (fie ca este vorba de Dacia, BMW, Toyota sau Nissan) cuprinde radio, USB si priza jack, Bluetooth si sistem de navigatie integrat de cele mai multe ori cu touch screen (cu diagonala ecranului de bord de 15-22 cm). Din pagina de meniu pot fi accesate cu usurinta cele sase functii esentiale: radio, multimedia, telefon, harta, sistem de navigatie, reglaje ale masinii. Tehnologia Bluetooth permite utilizarea telefonului handsfree, sincronizarea contactelor si a istoricului apelurilor, precum si ascultarea fisierelor muzicale de pe suporturi portabile. Mai mult decat atat, prizele USB si jack permit conectarea unui Ipod sau a unui smartphone. Titlurile sunt afisate pe ecran, iar selectarea pieselor se face usor fie pe touch screen, fie cu ajutorul satelitului de comanda de la volan. Datorita prizei USB si a interfetei web dedicate, clientii pot completa si actualiza continutul sistemului de navigatie.
Sistemul de navigatie ii permite conducatorului auto sa foloseasca si limitatorul de viteza care, e drept, este disponibil optional doar pe anumite versiuni ale marcilor autovehiculelor. In ceea ce priveste reglajele pe care le poate verifica pe computerul de bord al masinii, conducatorul auto se poate folosi de informatiile primite pentru a sti cu exactitate care este consumul de combustibil, care este autonomia masinii pana la destinatie sau cati kilometri a parcurs pana la momentul respectiv la volan fara sa ia o pauza. In plus, conducatorul auto poate folosi sistemul de navigatie si pentru a afla informatii despre traseul pe care il parcurge (cu o conexiune la internet, bineinteles), despre starea vremii s. a.m.d. Indispensabil? Nu. Util? Cu siguranta.