Conditii precare si un sistem tot mai bolnavicios. Asa se poate descrie sistemul medical din Timisoara. Medicii si asistentele, mai bine zis intreg personalul medical, lucreaza de pe o zi pe alta cu gandul ca oricand ar putea ramane fara un spital in care sa isi trateze bolnavii.
Pacientii, la randul lor, vestejiti deja de destin si de boala, raman perplecsi in fata unor situatii demne de tot plansul, in care soarta sanatatii sta la mana clanurilor de romi, care au facut tot posibilul si au pus mana pe cladirile istorice in care functioneaza spitalele. Cu gandul la bani, romii uita de sanatate si intra cu tupeu peste bolnavii internati, ca sa-si recupereze bunurile dobandite prin fel de fel de tertipuri. Cea mai recenta situatie s-a produs de curand, la Clinica de Chimioterapie a Spitalului Municipal, care se afla la degetul mic al unuia din cei mai bogati romi din tara. Visinel Stancu a devenit proprietar pe mai multe spitale din Timisoara si, ca sa forteze plata chiriei, s-a dus cu o canapea peste bolnavii de cancer de la Oncologie.
Primaria Timisoara se judeca de ani de zile cu romii si plateste mii de euro chirie pentru… tratamentul medical
Spitalele din Timisoara au ajuns la mana mafiei imobiliare, mafie care s-a dezvoltat ca o caracatita in ultimii 20 de ani. Cele mai multe cladiri au fost revendicate de fostii proprietari, iar romii, care au dat imediat de mirosul banilor, au facut tot posibilul sa le cumpere de la ei. Asa se face ca ne aflam in situatia in care medicii, asistentele si pacienti sunt amenintati cu evacuarea daca nu se plateste la timp chiria. S-a intamplat chiar saptamanile trecute, cand Visinel Stancu si-a dus o canapea la Sectia de Chimioterapie a Spitalului Municipal de pe Bulevardul Mihai Viteazu, pe motiv ca persoana care detine acum spitalul este fiica lui. Conducerea unitatii sanitare si Primaria Timisoara au negociat pana la sange noua chirie si au scapat bolnavii de cancer de la evacuare. Acesta este un singur caz. Daca pentru Oncologie primaria plateste putin peste 2.600 de euro pe luna, pentru alte cladiri sumele sunt aproape duble.
Romii au vizat cladiri istorice situate in zona centrala a orasului, strada C.D.Loga fiind universul lor. Una dintre primele cladiri cu destinatie sanitara care a ajuns pe mainile bastanilor a fost Institutul de Sanatate Publica de pe strada Beethoven nr.5, fostul Sanepid. Este o casa cu etaj pentru care s-a iscat un scandal monstru in urma cu ani buni, pentru ca Primaria Timisoara nu a instiintat instanta ca in cladire functiona un laborator de sanatate publica, astfel ca s-a permis imediat restituirea in natura. in alte cazuri, romii erau despagubiti si primeau chirie. Dosarul este inca nesolutionat, in instanta, iar proprietarii isi fac de cap cu cladirea.
Pentru fostul sediu al DSP de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 nr.25, Guvernul plateste acum despagubiri de 2,5 milioane de dolari, dupa ce cladirea a fost revendicata. Se spune ca imobilul a ajuns la celebrul Ionelas Carpaci.
Sediul ASCAR de langa Posta Mare, de pe Bulevardul Revolutiei 1989 nr. 12, unde acum functioneaza o clinica ORL, apartine acum tot clanurilor de romi. Tribunalul a decis ca unitatea sanitara sa functioneze acolo pana in 2014, daca plateste o chirie modica.
Pentru Clinica de Balneofizioterapie a Spitalului Municipal de pe bulevardul Loga nr.42-44, Primaria inca se judeca cu proprietarii. Pentru ca dosarul este nesolutionat, municipalitatea nu plateste chirie, dar daca va pierde, exista posibilitatea sa plateasca din urma, precum si daune de judecata.
Anul trecut, cele doua spitale s-au comasat in urma unei decizii a Consiliului Local Timisoara. ”Mai avem un mic spatiu la Ginecologie care este proprietate privata, nu este al nostru. Sunt 70-80 de metri patrati, practic este un pod si terenul aferent, pentru care platim cateva sute de euro pe luna”, ne-a declarat Mazilu.
Policlinica 3, mai precis Ambulatoriul Spitalului Municipal de pe strada Mugurilor nr. 1-3 ii apartine tot fiicei lui Visinel Stancu, cel care a vrut sa evacueze bolnavii de cancer din Clinica de Chimioterapie. De asemenea, Sectia de Oftalmologie a Spitalului Municipal a fost revendicata in urma cu ceva vreme de Directia de Culte. Spitalul functioneaza acum cu chirie.
Dispensarul TBC de pe strada Semenic nr. 15 a ajuns si el la mana mafiei imobiliare. Cladirea se afla in prezent in litigiu si momentan nu se plateste chirie. Potrivit directorului Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara, care a preluat in anul 2010 spitalele de la Ministerul Sanatatii, si terenul pe care se afla Sectia de Neuropsihiatrie Infantila de pe strada Corbului nr. 3 a fost revendicat de fostul proprietar, fiind intabulat de Primarie.
Ionelas Carpaci: „Spitalele ar trebui sa ramana ale bolnavilor!”
Recunoscut ca fiind unul dintre bastanii comunitatii rome din Timisoara, Ionelas Carpaci, pe numele de buletin Ionel Sandner, spune ca bolnavii nu ar trebui evacuati din spitale de catre noii proprietari ai imobilelor.
In ciuda acestei schimbari de atitudine, Carpaci a fost implicat, in ultimii 20 de ani, in diverse actiuni de “cucerire” a imobilelor de patrimoniu din centrul Timisoarei. Reteta era una arhicunoscuta si consta in achizitionarea unui apartament din imobilul dorit la pretul pietei, mutarea unei familii de romi si, apoi, terorizarea celorlalti locatari pana ce acestia acceptau vanzarea locuintelor la preturi modice. Asa au fost acaparate zeci de vile de pe strazile C.D. Loga, Mihai Viteazu, Trandafirilor, Tudor Vladimirescu, Nicolae Titulescu sau Paris. Arestat in mai 2010, Ionelas Carpaci a fost acuzat ca, in perioada ianuarie 2006 – februarie 2008, a fost beneficiarul a doua dispozitii de restituire a unor imobile din Timisoara, ambele emise in fals in numele primarului Gheorghe Ciuhandu si a secretarului Ioan Cojocari, prejudiciind o firma privata si bugetul local cu aproape 550.000 de euro. in prezent este judecat in stare de libertate.
De-a lungul vremii, Executivul Primariei Timisoara a fost acuzat ca favorizeaza mafia imobiliara roma si aparitia turnuletelor la cladirile istorice din zona centrala a orasului.
Potrivit acestuia, in cazul in care romii isi iau lumea in cap si nu mai vor sa negocieze chirii, s-a incercat gasirea de alternative pentru mutarea spitalelor. ”Am facut o adresa la Ministerul Sanatatii, daca poate sa ne inchirieze spatii disponibile la Spitalul Militar. in ceea ce priveste construirea de spitale noi, noi putem sa punem la dispozitie teren, utilitati, ca si comunitate, iar Ministerul Sanatatii, care este ordonator de credite, are competenta pentru a face investitii in unitati sanitare noi”, a conchis Martin Staia.
Disperare si la Spitalul de Copii
Situatie dramatica la Spitalul Clinic de Copii „Louis Turcanu“: unul dintre cele mai mari spitale pediatrice din tara poate ramane fara doua cladiri in care isi desfasoara activitatea Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica si laboratorul si Sectia de Pneumoftiziologie. Situatia este cu adevarat grava intrucat cele doua cladiri au fost revendicate si retrocedate, iar in acest moment unitatea medicala este pusa in situatia ingrata de a le evacua.
„Am apelat la instanta pentru a rezolva situatia in care ne aflam. Problema nu este noua, o avem de cativa ani. Dar acum exista un ordin de evacuare din cladirea unde functioneaza laboratorul si Sectia de Pneumoftiziologie. Oricum, noi contestam in instanta calitatea de proprietari a celor care detin cladirile si felul in care au fost facute si eliberate actele de proprietate“, ne spune Ovidiu Adam, managerul Spitalul de Copii din Timisoara.
Cum unitatea medicala se afla in proces cu proprietarii, nu plateste nici chirie pentru cele doua spatii. Pentru cladirea Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a fost ceruta suma de 17.000 de euro pe luna.
Pentru a trage un semnal de alarma, Asociatia pentru Spitalul de Copii „L. Turcanu“ a lansat si o campanie – „Da un leu pentru copilul tau!“, prin care doreste sa stranga bani pentru ridicarea unui nou corp de cladire, a carui valoare se ridica la 15 milioane de euro. Noul corp de cladire va avea, potrivit planurilor de constructie, 5 etaje, in care vor fi mutate sectiile care trebuie evacuate, precum si alte departamente din cadrul spitalului. Noua cladire va fi ridicata langa Sectia de Oncologie Pediatrica. Cei care doresc sa faca donatii, companii sau persoane fizice, au la dispozitie doua conturi: RO15BTRL03601205138307XX in lei si RO 61BTRL03604205138307XX in euro.